Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Studentski klub „Ibn Sina“ održao je radionicu za studente pod nazivom: „Kako napisati prikaz knjige“

Dana, 21. 3. 2024. godine, u prostorijama biblioteke Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu, članovi Studentskog kluba „Ibn Sina“ su održali radionicu pod nazivom „Kako napisati prikaz knjige“.

Radionica je održana u tri dijela. Studenti su imali priliku da nauče o glavnim odlikama i odrednicama jednog prikaza knjige. Putem powerpoint prezentacije prikazani su osnovni podaci o definiciji prikaza knjige, njegovim vrstama, glavnim odlikama i odrednicama. U razgovoru sa studentima, član Studentskog kluba Emin Čamo, uz stručni nadzor dr. Mubine Moker, govorio je o pravilima pisanja jednog prikaza knjige, te o praktičnim i teorijskim aspektima kvalitetnog prikaza knjige. Studenti su tokom radionice govorili o određenim književnim djelima koja su im poznata, te su uz vježbe verbalizovali razliku između prikaza knjige i ostalih analitičkih pristupa humanističkom ili književnom djelu poput eseja, tumačenja, ogleda i sličnog.

Tokom vježbi, studenti su prepoznali imena i funkcije komponenti jednog prikaza knjige, te su na kreativan način, koristeći se raznobojnim papirima, stvarali mape prikaza knjige.

Dr. Mubina Moker je tokom vježbi skrenula pažnju studentima na metatekstualne odlike prikaza knjige, te na one odlike knjige zbog kojih se prikaz treba prilagoditi razumijevanju autora bez da izlazi iz granica objektivnog i kritičnog zapažanja, te javnosti koja čita prikaz kao i izdavačima i redakcijama kojima se taj prikaz predaje.

Krajem radionice, dr. Mubina Moker govorila je o praktičnim smjernicama koje treba uzeti u obzir prilikom promocije knjige, te o načinima upotrebe prikaza knjige tokom promocije.

Ova kraća radionica održana je u vremenu od 14:30 do 16:00.

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *