Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Metodologija razumijevanja socijalnih pokreta s akcentom na pokrete Zauzmimo Wall Street i Tea party

UDK 336.74(73)

Autor

Rouhollah Kaderi Kangavari

Sažetak

Povijest SAD-a bilježi veliki broj društvenih pokreta, štaviše ova država je nastala zahvaljujući jednom pokretu koji je nastao u znak protesta protiv engleskih kolonijalista. Nakon II svjetskog rata javili su se veliki društveni pokreti kao: Pokret za prava žena, Radnički pokret, Pokret za mir, Pokret za zaštitu prava crnaca, Pokret za ljudska prava, Pokret protiv atomskog naoružanja, Ekološki pokret, Pokret protiv smrtne kazne, Antiglobalistički pokret, Pokret za pravo pobačaja, Pokret za zabranu pobačaja, te, Pokreti podrške LGBT populaciji. Pri tome ne treba zaboraviti pokret Tea party koji se na društveno-političkoj sceni Amerike pojavio 2009. godine kao reakcija republikanaca i konzervativaca na izbor Baracka Obame za prvog predsjednika SAD-a crne boje kože. Pokret Zauzmimo Wall Street, iz 2011. godine, nastao je kao protest na bankarski sistem i djelovanje kapitalističkog sistema. Naravno, pokret Zauzmimo Wall Street nije tražio ukidanje kapitalističkog sistema već je smatrao da sadašnji ekonomski okvir zahtijeva opsežne reforme koje neće samo zadirati u čovjeka nego će biti prilika za iskorjenjivanje postojeće političke i ekonomske korupcije.
Teza na kojoj se temelji rad je da pokret Zauzmimo Wall Street još uvijek traje i premda se ne može predvidjeti njegova budućnost, ali s obzirom na iskustva ostalih društveno-političkih i ekonomskih pokreta Amerike, i ovaj će pokret ostaviti traga a njegov će utjecaj zasigurno zahvatiti ekonomsko-pravni poredak Amerike posebno u bankarskom sektoru. Također, slogani i parole ovog pokreta čak i ako budu potpuno destruktivne će izazvati promjene na dvije ravni: unutar sistema i u ekonomskim relacijama (finansijska kontrola i finansijski sistem Amerike) koje se neće moći ignorisati.

Ključne riječi

Pokret, sociologija, Wall Street, Tea party, kapitalizam

URL: https://www.ibn-sina.net/metodologija-razumijevanja-socijalnih-pokreta-s-akcentom-na-pokrete-zauzmimo-wall-street-i-tea-party/

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *