Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

1

U Zagrebu održan dvodnevni Međunarodni simpozij „Religija i nacija“

1U petak i subotu, 29. i 30.03. 2019., u Islamskom centru u Zagrebu, održan je Međunarodni simpozij „Religija i nacija“. Na simpoziju je predstavljeno više od trideset radova autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Vatikana i Irana. Simpozij su organizirali Mešihat Iz u Hrvatskoj, Medžlis IZ Zagreb, Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“, Fakultet za filozofiju i religijske studije Sveučilišta u Zagrebu, Europska akdemija znanosti i umjetnosti i Bošnjačka akademija nauka.

Simpozij je otvorio Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, a pored njega na ceremoniji svečanog otvaranja govorili su i dr. Aziz ef. Hasanović – muftija zagrebački, Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije te akademik Asim Kurjak i dr. Kazem Zoghi Barani, direktor Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu. Svečanosti su prisustvovali i rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević te protojerej Kirko Velinski iz Pravoslavne makedonske crkve.
Muftija zagrebački, dr. Aziz ef. Hasanović je u svome izlaganju potcrtao univerzalnost religije u odnosu na nacionalni identite posebno naglasivši kako je islam kao religija od Boga objavljena čovjeku protivna svakoj vrsti nacionalizma i diskriminacije ljudi.
Reisu-l-ulema, dr. Husein ef. Kavazović je podsjetio na opasnosti koje donosi nacionalizam pogotovo u ovoj regiji te naglasio da je vjera univerzalna i da istinsko ozbiljenje čovjekovo jest moguće samo u vjeri kao njegovom odnosu prema Bogu, a obožavanje nacije čovjeka vodi u ćorsokak.
Karidnal Josip Bozanić istaknuo je važnost društvenih istraživanja odnosa između vjere i nacije u Hrvatskoj i susjednim zemljama koje su tijekom 20. stoljeća iskusile razne oblike totalitarizma te dodao: vjera širi čovjekov horizont koji dolazi od Boga i upućuje vjernika da u drugima vidi brata i sestru.
Akademik Asim Kurjak govorio je o značaju povezanosti i odnosa religije i znanosti naglasivši kako između ovih dviju sfera čovjekova duhovnog i intelektualnog pregnuća treba postojati uzajamno uvažavanje.
Dr. Kazem Zoghi Barani, direktor Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu u svome je izlaganju govorio o različitim modelima izgradnje nacija u svijetu, posebno istaknuvši neuspjelost i neučinkovitost uvezenih i nametnutih modela: uspješni su oni modeli koji se temelje na zajedničkome poimanju pojmova i kategorija kao što su ljudske potrebe, zajednička sudbina i budućnost, modeli zagledani u budućnost a ne zarobljeni u prošlosti.
Dr. Bahador Aminian, redovni profesor Fakulteta za međunarodne odnose i diplomatiju Iranskog ministarstva vanjskih poslova govorio je o razvoju država-nacija na Srednjem istoku u proteklih stotinjak godina, naglasivši kako su svi intervencionistički pokušaji ne samo propali već polučili brojne žrtve i nenadoknadive posljedice po niz država. Naveo je primjere Libije i Iraka, podsjetivši kako je i ISIL pokušao nametnuti svoj model utemeljen na nasilnom ekstremizmu i isključivosti što je čitavoj regiji donijelo samo nove poteškoće.

Mr. Saeid Abedpour govorio je o miletskom sustavu u Osmanskoj imperiji kao i svojevrsnoj preteči moderne nacije u primjeru safavidskoga Irana potcrtavši komparativnu prednost ovih dviju današnjih država-nacija u odnosu na neke druge zemlje regije upravo zahvaljujući kontinuitetu državnosti i nacionalnoga identiteta.
Podsjetimo, u ceremonijalnom dijelu Simpozija, muftija dr. Hasanović uručio je Zahvalnicu direktoru Instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu koji po petnaesti put sudjeluje kao suorganizator Simpozija koji se svake godine održava u Zagrebu u povodu godišnjice radnoga otvorenja Zagrebačke džamije. Za pojedinačan doprinos Simpoziju, zahvalnice su dobili akademik Asim Kurjak i prof.dr. Ivan Markešić.

23

Tags: