Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Održana Promocija Ilahiname u Visokom

U Visokom je u četvrtak, 5. maja 2022.  sa početkom u 18:00 u prepunoj sali Kulturnog centra „Altindag“ održana promocija knjige Ilahinama, autora Feriduddina Attara.

Na samom početku prisutne je pozdravila moderatorica programa, direktorica Gradske biblioteke Visoko, g-đa Ajša Šahinović, koja je izrazila zadovoljstvo što je jedan lijep kulturni događaj upriličen u Visokom.

Nakon toga prisutnima se prigodnim riječima obratio direktor Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ Sarajevo, g-din Mohammad Abbasi, koji je kazao da je Attar znameniti gnostik i pjesnik, koji premda je ponikao u Iranu, ali je glas njegove poezije odjeknuo od Istoka do Zapada pronalazeći svoje mjesto u srcu svakog čovjeka koji traga za istinom, u kojem god vremenu i prostoru živio.

U nastavku programa prisutnima se nadahnutim riječima obratio i dr. Mustafa Prljača, savjetnik Reisul -uleme IZ u BiH za medije, koji se osvrnuo na tradiciju tumačenja Pendname te istakao da su sufijska djela ostavila traga i na naše pjesnike, ali da se taj utjecaj osjeća i u sevdalinci.

Promotor akademik Rešid Hafizović dao je kratki prikaz trilogije šejha Attara, tj. djela Ilahinama, Mantik al-tajr i Musibetnama, te istakao da ova tri djela predstavljaju tri etape čovjekova spoznajnog putovanja.

„Bog se čovjeku raskriva preko svojih Imena i Atributa kako u njemu samome, tako i na stranicama prirode, a to je raskrivanje trajan proces, te je i čovjek u stalnom procesu raskrivanja vlastitoga bića“, istakao je, između ostalog akademik Hafizović.

Dr. Mubina Moker, prevoditeljica djela Ilahinama, govorila je o svome odnosu koji je gradila sa šejhom Attarom i njegovim djelom tokom procesa prevođenja. „Ovakva djela nas podstiču da se okrenemo sebi i da kroz samoanalizu pronalazimo poslaničko umsko svjetlo u nama i tako napredujemo na spoznajnoj stazi“, kazala je dr. Moker.

Dr. Moker se, također, zahvalila prof. Hadžemu Hajdareviću na trudu koji je uložio u upjevavanju Ilahiname, te istakla da su i svi ostali saradnici na ovome projektu dali svoj maksimum.

Na samom kraju programa, na inicijativu direktora Instituta „Ibn Sina“, Mohammada Abbasija, organiziran je mini kviz, na kojem je na poklon dodijeljeno pet Ilahinama, za one najbrže i najuspješnije.

Program je uljepšan recitiranjem stihova iz Ilahiname, kao i muzičkim numerama uz naj i def.

Organizatori programa bili su JU Gradska biblioteka Visoko i Medžlis IZ Visoko.

Tags: