Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

1

U Tuzli predstavljena knjiga „Islam u kulturnom identitetu Europe“

Knjiga „Islam u kulturnom identitetu Europe“ autora prof. dr. Rešida Hafizovića predstavljena je u Tuzli 20. Juna 2019. u Plavoj sali BKC-a Tuzla.
O naučnoistraživačkom i intelektualnom poduhvatu uokvirenom u pomenutu knjigu akademika Rešida Hafizovića govorili su prof. dr. Amir Karić, doc. dr. Rusmir Šadić, doc. dr. Orhan Jašić, kao i autor prof. dr. Rešid Hafizović.

Organizatori promocije bili su Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Institut za društvena i religijska istraživanja i Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“.
Promotori su u svojim izlaganjima o knjizi predstavili neka od poglavlja knjige, ističući i vlastita viđenja intencija poglavlja koja su prezentirali.
Promociju je izlaganjem započeo prof. dr. Amir Karić koji je istakao da se u knjizi elaboraira mnogo širi spektar pitanja od onoga koji se nadaje iz samog naslova, dodajući da su istovremeno sva ona u bliskoj interakciji sa glavnom temom ove knjige, odnosom islama i europskog identiteta. Prof. Karić se u svom izlaganju osvrnuo na poglavlje o europskom identitetu i sudjelovanju muslimanskog uma u nastajanju moderne Europe.
Doc. dr. Orhan Jašić je govorio o religiološkoj dimenziji knjige, čije koordinate postavlja teologija. Kao jedan od značajnijih termina koje akcentira, jesu dijalog, odnosno polemika unutar vlastite religije na nivou mikrokozmičke i makrokozmičke razine. Naglašena je nužnost razvijanja međureligijskog dijaloga sa drugima, kako bi se razvio svojevrstan “svemir – sve što jeste u miru unutar ljuskih prsa”.
Fokus izlaganja doc. dr. Rusmir Šadića bili su kultura i orijentalizam, te pitanja u kojoj mjeri su religija islama i muslimani učestvovali u nastajanju kulturnog identiteta Europe. Šadić se osvrnuo i na fundamenatalne razlike između Istoka i Zapada, pojašnjavajući da je teorija orijentalizma bila dominantno politička, te je imala jasnu funkciju i intenciju, i koja se realizira i danas.
Prisutnima se obratio i autor prof. dr. Rešid Hafizović. Prof. Hafizović je istakao današnja dešavanja uz opasku da je prisutan prestanak intelektualne angažiranosti muslimana referirajući se na temeljna vrela, kur‘anski Tekst i poslaničku Tradiciju, koja su nekadašnje muslimane na tlu Andaluzije, “Zemlje zbog koje je Poslanik plakao”, dovela “na sami krov svijeta”, kada su bili u stanju da urede stvarnost oko sebe, po sopstvenim pravilma, načelnošću vjere u jednog jedinog Boga.
Akademik Hafizović je podcrtao da je islam javna kultura u kojoj muslimani, kao krunska stvorenja trebaju biti vidljiva i svojim stavom treba da imitiraju one vrijednosti koje su smirene u njihovom muslimankom identitetu.
Moderator promocije bio je Nermin Hodžić.

23

Tags: