Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

U Tuzli održana promocija knjige Ilahinama

U Plavoj sali BKC Tuzla u ponedjeljak, 07. marta 2022., sa početkom u 18: 30 sati održana je promocija djela Ilahinama znamenitog perzijskog sufijskog pjesnika Feriduddina Muhammeda Attara Nišaburija.

Na samom početku programa prisutnima se obratio direktor Naučnoistraživačkog Instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu, g-din Mohammad Hossein Abbasi, koji je izrazio zadovoljstvo boravkom u Tuzli, te istakao da se radi o višegodišnjem projektu kojemu je dr. Husein ef. Kavazović, reisul-ulema IZ-e u BiH, pružio svoju nesebičnu podršku kao njegov pokrovitelj, te mu se ovom prilikom zahvalio. G-din Abbasi je istakao da Institut „Ibn Sina“ namjerava nastaviti svoju saradnju sa Institutom za društvena i religijska istraživanja Tuzla i u budućnosti.

Direktor Instituta „Ibn Sina“ na kraju se zahvalio domaćinima na lijepom prijemu, muftiji tuzlanskom, dr. Vahid ef. Fazloviću, direktoru Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, dr. Šefki Sulejmanoviću, i direktoru Behram-begove medrese u Tuzli, dr. Ahmedu Hatuniću.

Promotor dr. Mensur Husić istakao je da je Feriduddin Muhammed Attar živio u veoma turbulentnom vremenu u kojem su bile poremećene islamske etičke norme te da je kroz vlastiti svijet poezije i likove u njemu ukazivao na stanje u društvu. Dr. Husić je u nastavku u kratkim crtama predstavio okosnicu priče djela Ilahinama, te se osvrnuo i na naslov djela „Pismo Bogu“ kazavši da Attar gradi vlastiti odnos sa Bogom. Dr. Husić je također ukazao na potrebu promišljanja istaknuvši da misao nadolazi iz zikra.

Prevoditeljica djela „Ilahinama“ dr. Mubina Moker istakla je činjenicu da je u Tuzli 1990. god. održana promocija knjige Pendnama, djela koje se pripisuje Attaru. Dr. Moker je ukazala da hikaje iz Ilahiname ne treba smještati u određeni vremenski kontekst u kojem je živio Attar, već da su one svevremene i aktualne i u našem vremenu. U djelu Ilahinama reflektira se i naša stvarnost, istakla je dr. Moker, te kazala da je suština u edebu i radu i djelovanju na sebi, te da nas Attar uči kako da odnos sa Bogom gradimo unutar vlastitoga srca sa akcentom na prevazilaženju formalizma u namazu.

Na kraju se dr. Moker zahvalila domaćinima što su omogućili da ovo vrijedno djelo bude promovirano u Tuzli.

Književnik Hadžem Hajdarević u svome je obraćanju kazao da mu je bilo zadovoljstvo raditi na projektu Ilahiname. Prof. Hajdarević je istakao da je veoma bitno za jezik jednoga naroda da značajna svjetska djela velikih svjetskih pjesnika poput Attara, Šekspira budu prevedena na njegov maternji jezik, te je stoga veoma važno da je djelo poput Ilahiname kontekstualizirano unutar semantičke slojevitosti bosanskoga jezika. Prof. Hajdarević je kazao da je tokom upjevavanja djela vodio računa da značenje ostane netaknuto. Ovaj projekat, dr. Hajdarević, je ocijenio kao svojevrstan kulturni događaj te se zahvalio izdavačima Naučnoistraživačkom institutu „Ibn Sina“ i Izdavačkom centru Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini El-Kalem koji su omogućili da ovo vrijedno djelo dođe do čitatelja.

Na samom kraju programa prisutnima se obratio muftija tuzlanski, dr. Vahid-ef. Fazlović koji je istakao važnost prevođenja tesavufskih djela poput Ilahiname, te ukazao na veliki broj bosanskih pjesnika koji su svoju poeziju pisali na arapskom, perzijskom i turskom jeziku. Muftija tuzlanski se zahvalio prevoditeljici dr. Moker na uloženom trudu, kao i pjesniku Hadžemu Hajdareviću na izvanrednom upjevavanju koji je time znantno obogatio bosanski jezik. Dr. Fazlović je također istakao čvrstu namjeru da plodonosna saradnja Instituta „Ibn Sina“ i Instituta za društvena i religijska istraživana Tuzla bude nastavljena i u budućnosti.

Moderator programa bio je Emir Šečić.

Stihove Ilahiname nadahnuto je čitala Amina Đulović.

Svojim muzičkim izvedbama na naju program su uljepšali učenice i učenici Behram-begove medrese Tuzla.

Kompletan snimak promocije može se pogledati na ovom linku https://www.facebook.com/IbnSinaSarajevo/videos/502887334574550 

Tags: