Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Posjeta delegacije Instituta „Ibn Sina“ Ambasadi I. R. Iran u Sarajevu

U povodu obilježavanja 44. godišnjice pobjede I. R. Iran delegacija Instituta „Ibn Sina“ je u petak, 10. 02. 2023. godine, predvođena zamjenikom direktora gosp. Hamedom Zabihijem posjetila Ambasadu I. R. Iran gdje ih je dočekao ambasador Nj. E. Mashaallah Shakeri sa saradnicima.
Na samom početku prisutnima se obratio gosp. Hamed Zabihi koji je izrazio čestitke ambasadoru i iranskom narodu, te ukratko predstavio članove delegacije Instituta.
U ime delegacije Instituta prisutnima se obratila i čestitke uputila dr. Mubina Moker. U svom kratkom obraćanju dr. Moker je istakla da je Imam Homeini (r. a.) simbol zaštite potlačenih i obespravljenih širom svijeta, i to ne samo pisanom riječju nego i djelom.
„Danas kada svjedočimo potresnim slikama razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji, vidimo da većina zemalja svijeta svoje spasilačke timove šalju u Tursku, a da je sirijski narod zbog sankcija velesila prepušten sam sebi. I. R. Iran je jedna od rijetkih zemalja koja je pružila pomoć sirijskom narodu. Ovim gestom Iran pokazuje da u praksi slijedi one ideale i vrijednosti za koje se zalagao Imam Homeini (r. a.), a to je prije svega pružiti pomoć tamo gdje je potrebno. Također, svaki čovjek koji poštuje ličnost Imama Homeinija treba se truditi da u vlastitom životu slijedi one vrijednosti za koje se zalagao Imam“, istakla je, između ostalog, dr. Moker.
Zatim se prisutnima obratio Nj. E. Mashaallah Shakeri, koji se zahvalio na posjeti, te istakao da je islamska revolucija Irana uspostavila sasvim novi vrijednosni sistem u svijetu.
„Iranski narod je taj koji čuva vrijednosti sistema Islamske republike. To su vrijednosti koje nisu ograničene samo na Iran nego svoju primjenu nalaze diljem svijeta. Iranski narod je taj koji reaguje na ljudsku nesreću u bilo kojem dijelu svijeta. Premda smo i sami bili pogođeni zemljotresom, prije nekog vremena, ali je narod reagovao te smo, među prvima, uputili pomoć Turskoj i Siriji“, istakao je NJ. E. Shakeri.
NJ. E. Shakeri se osvrnuo i na velikog učenjaka Ibn Sinaa po kojem je Institut dobio ime, te istakao da je to ličnost koja ne pripada samo Iranu, niti samo islamskome svijetu, nego je svojim djelom zadužio cijeli svijet. Ličnosti poput Ibn Sinaa i Farabija su imale velikog uticaja i na Ikbala Lahorija koji im je posvetio svoje stihove.
Delegacija Instituta Ibn Sina je ambasadoru I. R. Iran u Sarajevu poklonila knjigu Ilahinama.
Na kraju posjete položeno je cvijeće na spomen ploču iranskim šehidima koji su svoje živote položili u Bosni i Hercegovini.

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *