Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

U Naučnoistraživačkom institutu „Ibn Sina“ u Sarajevu održana tribina na temu „Nova Palestina?“

U srijedu, 29.5.2019. godine s početkom u 18 sati u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu održana je tribina na temu „Nova Palestina?“.

Sudionici, nj.e. Rezeq Namoora – ambasador Države Palestine u BiH, nj.e. Mahmood Heidari – ambasador Islamske Republike Iran u BiH i Zlatko Dizdarević, bh. novinar i diplomata, govorili su o različitim aspektima palestinskoga pitanja s naglaskom na najnoviji plan američke administracije o tzv. Novoj Palestini.

Na početku se riječima dobrodošlice prisutnima obratio direktor Instituta, dr. Kazem Zoghi Barani koji je naglasio važnost Palestinskoga pitanja i analize najnovijeg plana njegova rješenja. Barani je podsjetio kako je Dan Kudsa prilika da se muslimani i ne samo muslimani, već svi slobodarski ljudi u svijetu ujedine oko pravde i slobode.
Nj.e. Rezeq Namoora, ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini, u svome je izlaganju problematizirao samo ime Nova Palestina istaknuvši kako je ovakvo podmetanje nedopustivo i kako postoji samo jedna Palestina, zemlja palestinskoga naroda. A taj narod nije spreman trgovati svojim identitetom, svojim pravima i pravdom zarad nekakve ekonomske pomoći. On u najnovijim planovima za Palestinu prepoznaje svojevrsno nastojanje da se paletsinsko pitanje svede na ekonomsko i da se novcem nadomjeste eventualni ustupci palestinskog naroda i rukovodstva, ustupci koji su apsolutno neprihvatljivi. Ko je uopće Trump da bi određivao čiji je Quds (Jerusalem). Mi to ne dopuštamo. Naš narod nastavit će svoju odlučnu borbu.
Nj.e. Mahmood Heidari, ambasador Irana u Bosni i Hercegovini podsjetio je prisutne kako je od same pobjede Islamske revolucije u Iranu, prije četrdeset godina, palestinsko pitanje zauzimalo i zauzima važno mjesto u iranskoj vanjskopolitičkoj agendi: A na samom početku Revolucije jedna od parola koje su uzvikivale revolucionarne mase na ulicama iranskih gradova bila je „Iran danas, sutra Quds“. Ambasador Heidari podsjetio je kako je danas svima postalo jasno da mirovni proces i isrcpljujući i besplodni pregovori nemaju nikakav učinak. Jedan od razloga je i nepoštivanje međunarodnih ugovora i sporazuma od strane Ameirke i Izraela. A o tome koliko Amerikanci poštuju svoje međunarodne obaveze i ugovore koje potpišu najbolje svjedoči sudbina Nuklearnog sporazuma izeđu Irana i grupe 5+1. Američka administracija je prošle godine jednostrano napustila ovaj multilateralni sporazum.
Zlatko Dizdarević, doajen bosanskohercegovačkog novinarstva i diplomatije i veliki poznavalac i živi svjedok burne bliskoistočne događajnosti, u svojoj je iscrpnoj analizi ukratko podsjetio na historijat „rješavanja palestinskoga pitanja“ kroz mirovni proces koji traje već desetljećima, ali bez ikakva rezultata. Osvrnuvši se, zatim na najnoviji plan, Dizdarević je kazao: Mislim da se radi o pokušaju eliminacije palestinskog pitanja onakvog kakvo je od početka 47. i 48. godine krenulo i zamišljeno pa sve do danas.
“Od početka je to bilo prevashodno izraelski, a onda i američki plan u zavisnosti od toga ko je bio predsjednik, da se zapravo nikada ne napravi Palestina i nikada ne pristane na Palestinu kao nezavisnu državu sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, sa zabranom izgradnje naselja na okupiranim teritorijama, sa povratkom izbjeglica… To su četiri pitanja koja su uvijek bila u pregovorima”, naveo je Dizdarević.
Naglasio je da se ne radi o mirovnom procesu, već o pokušaju definitivnog elimiranja palestinskog pitanja onakvog kakvo je bilo percipirano 70 godina u međunarodnoj zajednici sa ciljem da se završi sa dvije države od kojih je jedna Palestina, a jedna Izrael.
“Ovo je pokušaj zatvaranja palestinskog pitanja za sva vremena, a ‘Nova Palestina’ je po meni isključivo zbog toga što se hoće kazati da stare Palestine zapravo nema”, zaključio je Dizdarević.

Tags: