Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Institut „Ibn Sina“ ugostio učesnike „Marša mira 2022“ iz Irana

U četvrtak, 07. jula 2022, Institut „Ibn Sina“ bio je domaćin grupi od oko 70 aktivista, novinara i ljekara iz IR Iran koji su posredstvom organizacije „Tabīb-e masīr“ došli da učestvuju u „Maršu mira 2022“ želeći na taj način odati počast srebreničkim žrtvama.
Institut je ovom prilikom organizirao prigodan program posvećen genocidu u Srebrenici sa akcentom na izlaganju g-dina Amora Mašovića.
Na samom početku prisutne je pozdravio direktor Instituta „Ibn Sina“, g-din Mohammad Abbasi Valadi koji je ukratko predstavio djelatnost Instituta. Potom se kratkim izlaganjem prisutnima obratio NJ.E. Gholamreza Ghelichkhan, ambasador IR Iran u BiH, koji je ukazao na višestoljetnu tradiciju suživota u BiH.
Nakon toga je uslijedilo veoma emotivno jednosatno izlaganje g-dina Amora Mašovića koji je cijeli svoj život posvetio otkrivanju i ekshumaciji tijela žrtava proteklog rata u BiH. Izlaganje je bilo dokumentirano slajdovima masovnih grobnica i ekshumacije žrtava što je izazvalo veoma emotivne reakcije i suze na licima prisutnih.
U grupi ovogodišnjih učesnika „Marša mira 2022“ nalazi se i gdine Mahdi Heidari sa suprugom, sin iranskog šehida Resula Heidarija, koji je svoj život za slobodu BiH položio 1993. godine u blizini Kaknja.

Tags: