Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Svečanost uručenja nagrada 13. Međunarodnog festivala “Farabiˮ dr. Mubini Moker

Dana 20. 09. 2022. u Naučnoistraživačkom institutu “Ibn Sinaˮ u Sarajevu su dr. Mubini Moker uručene nagrade 13. Međunarodnog festivala “Farabiˮ za najboljeg istraživača u oblasti iranistike i islamskih studija. Završna ceremonija Festivala održana je 5. jula ove godine u Teheranu u prisustvu ajatollaha Ebrahima Raisija, predsjednika IR Iran.
Na ovoj svečanosti prisustvovao je ambasador BiH u IR Iran, Nj.E. Samir Veladžić, ambasador IR Iran u BiH, Nj. E. Reza Ghelichkhan, kao i predstavnici vjerskih, obrazovnih, kulturnih i naučnih institucija, te predstavnici medija: BIR TV, TV IRIB i Preporod.

Na svečanosti su se obratile uvažene ekselencije, direktor Instituta “Ibn Sinaˮ, gospodin Abbasi, prof. dr. Đenita Haverić, šefica Katedre za perzijski jezik i književnost Odsjeka za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te dr. Mubina Moker.

Nagrade koje su dodijeljene dr. Moker, u Teheranu je preuzeo gospodin Veladžić, a danas joj te nagrade i uručio zajedno sa iranskim ambasadorom i direktorom Instituta.

Po završetku dodjele nagrada, dr. Moker se obratila prisutnima. Zahvalila se direktoru Instituta, gospodinu Abbasiju, te zamjeniku direktora, gospodinu Hamedu Zabihiju, kolegama saradnicima, profesorima i prijateljima na nesebičnoj podršci u njenom dugogodišnjem radu.

Treba spomenuti da su joj ove nagrade dodijeljene zbog prevodilačkog pregnuća i napora uloženog u prijevodu Ilahiname, Feriduddina Muhammeda Attara, koja je objavljena u suizdavaštvu Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sinaˮ i Izdavačkog centra “El-Kalemˮ, pa je tim povodom na ovoj svečanosti nagrada dodijeljena i gospodinu Mesudu Smajiću, direktoru “El-Kalemaˮ, kao i bosanskohercegovačkom književniku Hadžemu Hajdareviću, koji je svojim pjesničkim umijećem sačinio prepjev prijevoda Ilahiname na bosanski jezik.

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *