Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Specijalna nagrada Hasan Kaimija uručena je dr. Mubini Moker

Organizacioni odbor kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije 2022. godine donio je odluku da se, pored redovne godišnje nagrade Plaketa Hasan Kaimija za najbolje objavljeno djelo koja se dodjeljuje bijenalno, ove godine dodijeli i Specijalna nagrada Hasan Kaimija.
Nagradu je dr. Moker, 11. juna 2022. godine, u džematu Mahmutovići, MIZ Zvornik, uručio dr. Mensur Husić, potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije.
Specijalna nagrada Hasan Kaimija dodijeljena je dr. Mubini Moker za izuzetan naučni doprinos u proučavanju islamske duhovnosti i kulturne baštine, s posebnim akcentom na djelo Šejh Hasan Kaimija – sin vremena, objavljeno u izdanju Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” iz Sarajeva i Instituta za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle.
Prije same dodjele nagrade održana je promocija knjige Ilahinama autora Feriduddina Attara u prijevodu dr. Mubine Moker i prepjevu profesora Hadžema Hajdarevića. O knjizi su govorili dr. Mensur Husić, Hadžem Hajdarević i dr. Mubina Moker. Moderator je bio Mustafa-ef. Muharemović.
Isti dan je u Mahmutovićima, u okviru Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije, proučena Šehidska dova. Predavanje je održao glavni imam MIZ Zvornik hafiz Izet-ef, Salkanović.

Tags: