Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Promocija Ilahiname u Zagrebu

U četvrtak 02. juna 2022 u okviru tribine “Dr. Sulejman Mašović” u Islamskom centru Zagreb održana je promocija knjige Ilahinama.

Na samome početku prisutne je pozdravio ambasador IR Iran u Hrvatskoj, Nj.E. Parviz Esmaeili koji je istakao da će prijevodi ovakvih djela zasigurno ojačati i produbiti duboko ukorijenjene povijesne i kulturne veze između Irana, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Dr. Mubina Moker, prevoditeljica djela, komparirala je odnos zapadnih autora i autora istočne provenijencije prema književnom djelu, kazavši da autori poput šejha Attara nisu željeli promovirati svoju ličnost nego uputiti recipijenta.

Dr. Rusmir Šadić je na početku svoga izlaganja uputio čestitke Naučnoistraživačkom Institutu “Ibn Sina” i Izdavačkom centru “El-Kalem”, kao i prevoditeljici Moker na realizaciji ovog projekta. Istakao je da ova knjiga poziva čitatelja da traži Živoga Boga u samome sebi. Za takvu potragu nužan je i čovjek budnoga srca.

Prisutnima se potom obratio pjesnik Enes Kišević koji je nadahnuto govorio o svojim impresijama tokom posjete Iranu. Potom je izrecitirao nekoliko svojih pjesama i obradovao sve prisutne.

Program je moderirao prof. dr. Sead Alić.

Tags: