Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Prof. dr. Fatima Tabatabaji održala predavanje na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu

U srijedu 12. juna sa početkom u 18:00 dr. Fatima Tabatabaji održala je predavanje na temu „Ljubav i gnoza u Divanu Imama Homeinija“, na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Na početku prisutne je pozdravila moderatorica programa Umihana Šošić koja je biranim riječima govorila o dr. Tabatabaji i predstavila njenu kratku biografiju.

Svoje obraćanje prisutnima prof. Tabatabaji započela je sjećanjem na boravak na Fakultetu islamskih nauka kada je kao gostujuća profesorica držala predavanja iz islamske gnoze.

Nakon toga prof. Tabatabaji je održala veoma inspirativno predavanje u kojem je predstavila temeljne aspekte razumijevanja gnostičke ljubavi u mišljenju Imama Homeinija, a koje je on u poetskoj formi iskazao u Divanu. Neki od tih aspekata su: stvaranje počiva na ljubavi, čovjekov fitret je predodređen za ljubav, istinska ljubav jeste predanost Bogu. U svom predavanju prof. Tabatabaji je citirala veliki broj stihova Imama Homeinija.

Nakon predavanja prisutni su imali priliku postavljati pitanja dr. Tabatabaji, koja je podijelila nekoliko sjećanja o vremenu koje je provela uz Imama Homeinija.

Predavanje je bilo izuzetno posjećeno. Predavanju su prisustvovali profesori i dekan FIN-a dr. Mustafa Hasani.

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *