Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Predstavljanje Instituta

Institut “Ibn Sina” u Sarajevu je osnovan  1996. godine.  Glavni cilj ovog Instituta je proučavanje i istraživanje na polju humanističkih nauka, te produbljivanje i širenje naučnoistraživačke i kulturne saradnje između iranskih i bosanskohercegovačkih znanstvenika, mislilaca i kulturno-naučnih institucija.

Naučnoistraživački rad Instituta odvija se kroz četiri centra:

1. Centar za filozofiju i gnozu,

2. Centar za kulturu i civilizaciju,

3. Centar za perzijski jezik i književnost i

4. Centar za balkanološke studije.

Ostale djelatnosti Instituta možemo svrstati u 5 različitih sektora:

1. Administrativni i finansijski poslovi

2. Odnosi s javnošću

Web stranica  www.ibn-sina.net na bosanskom jeziku omogućava javnu komunikaciju i pružanje informacija o najnovijim aktivnostima i izdanjima Instituta.

3. Izdavačka djelatnost

Ovaj segment rada Instituta obuhvata planiranje, pisanje, naručivanje, prevođenje, pripremu i štampanje knjiga i drugih publikacija.

4. Odjeljenje za organiziranje okruglih stolova, konferencija i simpozija

Ovaj dio je zadužen za planiranje i realizaciju konferencija, okruglih stolova i simpozija u okviru djelatnosti svakog od četiri znanstvena centra. Također, ovo odjeljenje ima dužnost da uspostavlja komunikaciju i saradnju sa ostalim naučnim ustanovama i organizacijama na Balkanu i drugim dijelovima svijeta.

5. Biblioteka

Institut posjeduje biblioteku koja sadrži nekoliko hiljada tomova knjiga iz oblasti iranistike, filozofije, gnoze, islamskih nauka, perzijske književnosti, politologije i međunarodnih odnosa. U fundusu biblioteke nalaze se i brojna referentna djela i klasični izvori iz domena sufizma, islamske filozofije i perzijske književnosti. Biblioteka je na raspolaganju  svim zainteresiranim istraživačima, profesorima i studentima.

Tags: