Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Posjeta direktora Instituta “Ibn Sinaˮ Narodnoj biblioteci u Tuzli i Gradskoj biblioteci u Živinicama

Direktor Naučnoistraživačkog Instituta “Ibn Sinaˮ, Mohammad Hossein Abbasi, u pratnji sa dr. Mubinom Moker, nadležnom Centra za perzijski jezik i književnost Instituta “Ibn Sinaˮ i prevoditeljicom knjige “Ilahinamaˮ Feriduddina Attara, posjetio je u četvrtak 13. 01. 2022. Narodnu i univerzitetsku biblioteku “Derviš Sušićˮ u Tuzli, te se susreo i razgovarao sa direktoricom ove bibilioteke, g-đom Mirnom Trifković.

U razgovoru sa direktoricom Biblioteke, g-din Abbasi ju je upoznao sa najvažnijim naučnoistraživačkim projektima koje je Institut “Ibn Sinaˮ realizirao tokom više od 25 godina postojanja u Bosni i Hercegovini, te istakao: “Izdanja Instituta, poput prijevoda Divana Hafiza Širazija, Perzijsko-bosanskog rječnika, prijevoda knjiga Williama Chitticka ‘Sufijski put ljubavi’ i ‘Sufijski put spoznaje’, osvojila su brojna priznanja na međunarodnim sajmovima knjiga u Iranu i BiH.ˮ Također, dr. Mubina Moker je u jednom objašnjenju g-đu Trifković upoznala sa procesom prijevoda i objave ove knjige. U nastavku susreta, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušićˮ u Tuzli dala je kratki presjek rada i djelovanja Biblioteke, te istakla da od osnivanja, 1946. godine, ova ustanova pomaže razvoju bibliotečke djelatnosti u Tuzli.

Na kraju susreta jedan primjerak knjige “Ilahinamaˮ poklonjen je ovoj biblioteci.

Delegacija Instituta “Ibn Sinaˮ je, također, obišla Gradsku biblioteku u Živinicama, te se susrela i razgovarala sa zamjenicom direktora, a potom je jedan ciklus izdanja Instituta poklonjen i ovoj biblioteci.