Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Održana radionica za studente: „Budućnost humanističkih i društvenih nauka na BiH tržištu“

Dana 29. 9. 2023. godine, u prostorijama Instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu, održana je radionica za studente pod naslovom „Budućnost humanističkih i društvenih nauka na BiH tržištu“. U ovoj radionici, studenti su mogli interaktivno čuti i razgovarati sa svojim predavačima o idejama i načinima da dobiju posao na tržištu Bosne i Hercegovine nakon završetka studija.

S početkom u 11 sati, studenti su imali priliku razgovarati s van. prof. dr. Amerom Osmićem, profesorom s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, koji je govorio o stvaranju i napretku društvenih nauka na BiH tržištu, naročito kroz prizmu sociologije, te je predstavio vlastita mišljenja i razmijenio poglede sa studentima.

Historičar koji je magistrirao na Filozofskog fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Admir Lisica, MA, je predstavio vlastita viđenja i iskustva u pogledu završetka studija humanističkih nauka, kao takvih, te naročito u pogledu historije, te se osvrnuo na različite vrste radnih mjesta i interdisciplinarnih pristupa koje studij historije ima.

Dr. Muhamed Mujakić je govorio o pravu, odnosno pravnim naukama, kao studijskom programu između humanističkih i drušvenih nauka, te su interaktivno razgovaralo o pogledu orijentacijskih testova koji omladini pored pravnih nauka mogu pripomoći da shvate gdje se nalazi njihova karijera onda kada studij bude okončan.

Damir Kahrić, MA, je govorio o studiju anglistike, te o razbijanju ideje da studiranje ovog međunarodnog jezika može samo biti predstavljeno unutar školskih ustanova, te je govorio o akademskoj i naučno-istraživačkoj djelatnosti koja može poslužiti kao dobro radno mjesto za mlade angliste. Također, ovom prilikom se predsjednik Kluba oprostio od svojih članova, te iskazao svoju duboku i iskrenu zahvalnost za sve dosadašnje aktivne projektei poželio sreću Institutu i Klubu u budućnim aktivnostima.

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *