Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Održana promocija knjige “Ilahinama” u Mostaru

U četvrtak, 14. aprila, sa početkom u 14:00, u Centru za kulturu Mostar održana je promocija knjige Ilahinama, Feriduddina Attara.

Na početku promocije prisutne je prigodnim govorom pozdravio Mohammad Hossein Ansari, Konzul za kulturu Ambasade Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini.

Potom se prisutnima obratio promotor mr. Ammar Imamović. On je istakao da promocija knjige predstavlja izuzetno važan kulturni događaj za južnoslavensko govorno područje, jer Ilahinama je već ranijih stoljeća svrstana u remek djela svjetske poezije.

“To je i sufijska irfanska poezija koja nema granica i u tome treba tražiti razloge njene svevremenosti, budući da se ona obraća svim ljudima i svim vremenima”, naglasio je Imamović.

On je kazao da je Attar jedan o velikana sufijske poezije čijim se učenikom smatra i Dželaludin Rumi. Njegova Ilahinama je djelo u kojem se jednostavnim jezikom govorio o velikim temama.

Prevoditeljica djela dr. Mubina Moker istakla je da gnostička književnost, generalno, s obzirom da govori o univerzalnim temama može biti nit poveznica interreligijskog i interkulturalnog dijaloga, pa tako i djelo Ilahinama. Djelo je upućeno svevremenom čovjeku I Attar slikajući svoju društvenu stvarnost slika i našu društvenu stvarnost ovdje i sada, kazala je dr. Moker.

Moderator promocije bio je Dario Terzić. Atarove stihove na mostarskoj promociji govorio je Benjamin Mušinović, a muzičke numere interpretirao Adnan Pajević.

Promocijom Ilahiname u Mostaru je obilježen Svjetski dan šejha Feriduddina Attara.

Tags: