Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Održana promocija Ilahiname u Banjoj Luci

U Banjoj Luci je u ponedjeljak, 20. juna 2022. na platou Ferhat-pašine džamije, sa početkom u 19:00, uz prisustvo velikog broja ljubitelja poezije i lijepe riječi, održana promocija djela Ilahinama.

Na samome početku prisutnima je dobrodošlicu zaželio mr. Nusret Abdibegović – muftija banjalučki. On je istakao da promocija predstavlja veliki kulturni događaj za Banja Luku, te da nas djela, poput ovoga, inspirišu da njegujemo lijepi islamski edeb.

Potom je uslijedilo obraćanje direktora naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina”, g-dina Mohammada Abbasija Valadija, koji se zahvalio na srdačnom i lijepom prijemu, te kazao da muslimani Bosne i Hercegovine dijele zajedničke kulturno-intelektualne poveznice sa Iranom. “Stoga djela poput Ilahiname doprinose produbljivanju ovih relacija”, istakao je g-din Abbasi.

Prof. Hadžem Hajdarević je upjevavanje Ilahiname usporedio sa radom u vrtu i zasađivanjem voćke iz jednog jezičkog podneblja u drugo jezičko podneblje. On je, također, istakao da je jako bitno da čitatelj gradi komunikaciju sa djelom i da djelu pristupa sa promišljanjem.

Prevoditeljica djela dr. Mubina Moker istakla je da je Ilahinama upućena čovjekovome srcu, i da čovjek gradeći odnos prema Bogu u vlastitome srcu pravi otklon od formalizma, prije svega na religijskoj ravni, a onda i na svim drugim ravnima života.

Moderator program bio je hafiz, Muamer ef. Okanović, glavni imam Medžlisa IZ Banja Luka.

Program su svojim izvedbama uljepšali članov hora Medrese “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” Banja Luka.

Tags: