Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Održana promocija djela “Ilahinama” u Brčkom

 

U povodu obilježavanja 120 godina od osnivanja BZK „Preporod“, u petak 05. maja 2023. godine, u Domu Islahijeta u Brčkom, u organizaciji Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ Sarajevo i BZK „Preporod“ održana je promocija djela Ilahinama.

Prvi promotor, prof. dr. Gholamreza Salemyan, dao je kratki sažetak Attarovog duhovnog puta te je govorio o slojevitim aspektima i simbolici glavne priče Ilahiname koja se temelji na razgovoru oca i njegovih šest sinova.

„Ono što čovjeka čini besmrtnim je trajna vrijednost koju ostavi iza sebe. Šejh Attar je ostavio Ilahinamu i mi smo se večeras sastali ovdje u Bosni i Hercegovini da govorimo o pjesniku iz Irana koji je postao besmrtan zahvaljujući njegovom djelu koje je nastalo u 12. st.“, istakao je na kraju svog obraćanja dr. Salemyan.

Potom se prisutnima obratila prevoditeljica, dr. Mubina Moker. Ona je, između ostalog kazala, da joj je najveći izazov bio kako pjesnikovu emociju prenijeti čitateljima na pravi način. Dr. Moker je, također, istakla da su sve priče Ilahiname životne i aktualne i u ovom našem vremenu.

Književnik Hadžem Hajdarević istakao je da je Ilahinama jedno od najvećih djela svjetske književnosti te je ukazao na važnost prevođenja značajnih svjetskih djela na bosanski jezik.

Ilahinama je pjesnikovo nastojanje da kroz formu stiha i hikaje prenese neke opće istine o svijetu i životu“, istakao je prof. Hajdarević.

Program je svojom izvedbom na klaviru Chopenovog „Valcera u cis molu“ uljepšao Harun Mujkić.

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *