Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Održana panel-diskusija na temu “Učinci izbijanja Islamske revolucije u Iranu na islamsko buđenje i jačanje antiimperijalističkih struja”

Centar za balkanološke studije Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sinaˮ je 07. 02. 2024. godine organizirao panel-diskusiju na temu Učinci izbijanja Islamske revolucije u Iranu na islamsko buđenje i jačanje antiimperijalističkih struja.

O ovoj izuzetno značajnoj temi u kontekstu pojašnjavanja bitnih historijskih procesa govorili su istaknuti intelektualci: prof. dr. Džemaludin Latić (Uticaj Islamske revolucije na islamski način razmišljanja u Bosni i Hercegovini), diplomata i novinar Hajrudin Somun (Usporedba duha otpora palestinskog naroda prije i poslije Islamske revolucije u Iranu), prof. dr. Emir Hadžikadunić (Položaj Irana u regiji i međunarodnom sustavu nakon pobjede Islamske revolucije) i mr. Osman Softić (Uticaj Islamske revolucije u Iranu na jačanje antiimperijalističkih struja u svijetu).

Izuzetno zanimljivoj interaktivnoj panel-diskusiji prisustvovao je značajan broj posjetilaca iz javnog, kulturnog i političkog života Bosne i Hercegovine. Prisutni su iskoristili priliku da kroz interakciju sa panelistima otklone vlastite nedoumice i prošire saznanja o ovom veoma važnom historijskom događaju, koji je u velikoj mjeri oblikovao geopolitičke odnose u prethodnih četrdeset pet godina.

Fokus prof. dr. Hadžikadunića odnosio se na pojašnjavanje geopolitičkih procesa, koje je Islamska revolucija proizvela. On se, također, osvrnuo i na prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Irana, te aktuelne prilike koje vladaju na geopolitičkoj sceni i instrument “odvraćanja” koji je primjetan.
Uvaženi diplomata Somun je na osnovu vlastitog iskustva prezentirao važne aspekte Islamske revolucije, što je bilo izuzetno korisno u kontekstu razumijevanja perioda u kojem se ovi važni procesi događaju.
Prof. Latić je govorio o uticaju Islamske revolucije na Udruženje “Mladi muslimani” u Bosni i Hercegovini, te je istakao da nakon što su članovi ove grupe, kasnije poznate kao Krug 83, otputovali u Iran, komunistički režim ih je optužio za fundamentalizam, te da su, inspirisani Islamskom revolucijom u Iranu, htjeli izazvati islamsku revoluciju u Bosni i Hercegovini.
Na kraju ove veoma sadržajne diskusije, svoj osvrt je dao analitičar i publicista mr. Softić, koji je predočio širu sliku navedenih događaja, te njihovih odjeka u svijetu. Naveo je zanimljive primjere iranske borbe protiv nametnutih ekonomskih sankcija, te prodora Irana prema Venecueli, koja nije ideloške, već ekonomske prirode.

Panel-diskusiju je moderirala uposlenica Instituta “Ibn Sina” Enisa Grabus.

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *