Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Održan seminar „Uloga vjerskih institucija u rješavanju društvenih problema“

19. marta 2017. u sali Gazi Husrev-begove biblioteke održan je poludnevni seminar „Uloga vjerskih institucija u rješavanju društvenih problema”. Seminar su zajednički organizovali Naučnoistraživački institut „Ibn Sina” u Sarajevu i Ured za društvenu brigu Rijaseta. Seminar je započeo sa radom učenjem ajeta iz Kur'ana Časnog u izvedbi hafiza Ahmedin ef. Bećirspahića. Potom se prisutnima uz izraze dobrodošlice obratio šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, Hamed ef. Efendić, koji se također zahvalio Institutu „Ibn Sina” na zajedničkoj saradnji u naučno-obrazovnoj i kulturnoj oblasti. Hamed ef. Efendić je istakao kako se seminar realizira prema planu rada Ureda za društvenu brigu Rijaseta usvojenom za 2017. s ciljem većeg informisanja i upoznavanja o ulozi i poziciji vjerskih institucija kao i vjerskih službenika u rješavanju društvenih problema ljudi.

Šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta osvrnuo se na neke aktivnosti Ureda u protekloj godini te kazao: „Prioritet našeg djelovanja sadržava ovaj kur'anski ajet: ‘Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu …” (Kur'an, Al-Mā'ida: 2).
Prisutnima se potom ispred Instituta „Ibn Sina” obratio g-din Saeid Abedpour koji je izrazio spremnost Instituta za kontinuitetom naučno-obrazovne saradnje sa Islamskom zajednicom s ciljem naučnog jačanja ove važne vjerske institucije. On se potom osvrnuo na temu seminara te istakao: „Danas kada svjedočimo ekstremnom i tekfirskom ponašanju među nekim muslimanima veoma je važno da vjerski alimi djeluju u skladu sa svojom odgovornom zadaćom i da među ljudima promoviraju i objašnjavaju im umjereni i racionalni islam. Danas ljudi imaju velika očekivanja od vjere, vjerskih alima i vjerskih službenika i stoga je za ove krugove veoma važno da kroz stalnu edukaciju i pokazujući vlastitim primjerom obrazac lijepog ponašanja sprovode u djelo povjerenu im zadaću. Na tragu toga veoma je bitno slijediti istinske uzore kao što su hazreti Isa, Poslanik islama i hazreti Alija.”
Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta, uputio je čestitke Institutu „Ibn Sina” kao i Uredu za društvenu brigu Rijaseta za organiziranje ovog poludnevnog seminara te ukazao na odgovornu misiju Islamske zajednice i vjerskih službenika u realizaciji postavljenih ciljeva. G-din Rebihić je istakao da su najvažniji ciljevi Islamske zajednice prenošenje Božije Riječi ljudima, promoviranje vjere islama te društvena skrb za svakog čovjeka. Direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta se osvrnuo i na velike probleme s kojima se suočava bosanski narod te kazao: „Naravno da Islamska zajednica ne može sve ove probleme ponijeti na svojim plećima ali trebamo nastojati da odgovorimo na vapaje nemoćnih i onih koji traže pravdu.”
Emina Bešlija, stručna saradnica Ureda za društvenu brigu Rijaseta, u svom se izlaganju osvrnula na djelovanje ovog Ureda u protekle dvije godine te izrazila zadovoljstvo urađenim potkrijepljujući svoje navode statističkim podacima. Slanje pomoći područijima sa izbjegličkom populacijom, područijima ugroženim poplavama, izgradnja nekoliko kuća za porodice u poplavljenim područijima, obezbjeđivanje stipendija za studente (dodjela 41 studentske stipendije), obilazak sela te upoznavanje sa problemima na terenu, saradnja sa drugim institucijama samo su neke aktivnosti Ureda za društvenu brigu Rijaseta s kojima je prisutne upoznala Emina Bešlija.
Fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, u svom nadahnutom izlaganju govorio je o problemu siromaštva te, između ostalog, istakao kako je siromaštvo temeljni problem čovječanstva. Ali nije uvijek siromaštvo ono što nam se predočava na prvi pogled. Kada se u Evropi i na Zapadu govori o napredku mi govorimo Evropljanima da sve što Vi imate sve je to došlo sa Istoka jer su sve Božanske religije u toj kolijevci došle na svijet, a ne u Evropi. Danas mnogi govore o pojavi kriza kao što su religijski ekstremizam i radikalizam i sve to opet pripisuju Istoku dočim su Evropljani prije 500 godina bili svjedocima krvoprolića među samim katolicima koje je po svom obimu i dubini mnogo veća tragedija od nekih religijskih koškanja danas u islamskome svijetu. Naravno, kršćani, Crkva, teolozi i filozofi ulagali su velike napore da daju odgovore na svakodnevna pitanja i potrebe zapadnog čovjeka. Ali pred nama je još uvijek puno posla. Ali kada govorimo o siromaštvu trebamo reći da čovjek treba u sebi odgojiti svijest da sva materijalna dobra egzistiraju zato da bi bila u službi dobra, čovjeka, ovozemnog i nebeskog života. Ako nije tako ona nemaju nikakve vrijednosti. Trebamo, kao vjerski prvaci promovirati riječima i djelom religiju ljubavi, humanizma, religiju etike i, konačno, slobodu i slobodarstvo.
Dr. Ismet Bušatlić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, u svom se izlaganju osvrnuo na ulogu zekata i vakufa u Islamskoj zajednici te na rješavanje društvenih problema. Govoreći o „filozofiji zekata” prof Bušatlić je istakao da je svaki musliman obavezan dati zekat kako bi doprinio društvenoj pravdi i prevazilaženju siromaštva. Vjersko društvo ne treba da ima članove koji su gladni i bez doma. U islamu prosjak i prosjačenje nemaju značenje. Naša islamska zajednica ima vjernike i čestite ljude koji su uspjeli opstati uprkos svim turbulencijama. Trebamo se truditi da kao vjerske ličnosti budemo na usluzi ljudima i da odgajamo dobročinitelje koji neće dopustiti da se ukorijene siromaštvo i nepravda.
Ahmed ef. Kovač iz Kaknja podnio je iscrpan izvještaj o radu odjela za društvenu brigu Kakanj te kazao kako su predstavnici MIZ Kakanj tokom protekle godine posjetili 800 porodica kako bi imali uvid u njihove životne uvjete te da su u skladu sa svojim mogućnostima pomogli ondje gdje je bilo nužno. Očuvanje ljudskog dostojanstva i ugleda jednog muslimana je prioritet našeg djelovanja i uvijek nastojimo pronaći bilo kakav povod kako bismo pomogli drugome ne želeći u njemu probuditi osjećaj niže vrijednosti. Slijedeći naš princip na kojem insistiramo je altruizam i požrtvovanost te izgradnja povjerenja u Islamsku zajednicu i vjerske službenike te da budemo primjer ljudima i saosjećamo sa njima. Imali smo brojne slučajeve porodica u potrebi i kada smo ih posjetili kroz srdačan razgovor i malo donacije uspijevali smo, s Božijom pomoću, riješiti veliki dio njihovih problema. Naravno naš temeljni zadatak je bio prikupiti detaljne informacije i sada smo potpuno upoznati sa stanjem muslimanskih porodica koje su u potrebi u Kaknju. Mi smo oformili jednu banku informacija koja se svakodnevno dopunjava novim podacima.
U nastavku je jedan broj prisutnih govorio o aktivnostima svojih džemata i problemima s kojima se suočavaju ističući pozitivne primjere svog humanitarnog djelovanja.

Tags: