Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Održan dvodijelni program Internacionalnog studentskog kluba “Ibn Sina” povodom Međunarodnog dana žena, kao i promocija knjige “The Book of Fate to See the Revolution of Time” prof. dr. Shahaba Yar Khana

 

Dana 8. 3. 2024. u prostorijama biblioteke Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina”, s početkom u 14h održan je dvodijelni program Internacionalnog studentskog kluba “Ibn Sina” povodom Međunarodnog dana žena, tokom kojeg je promovisana nova knjiga prof. dr. Shahaba Yar Khana The Book of Fate to See the Revolution of Time/Knjiga sudbine s pogledom na revoluciju vremena.

Članovi Studentskog kluba “Ibn Sina” Amela Vilić i Emin Čamo su tokom prvog dijela programa izlagali svoja predavanja uz osvrt na teme iz književnosti kojima se naznačavaju društvene, kulturoloških, književnih i političkih postignuća žena.

Potom je slijedio drugi dio programa tokom kojeg je promovirana nova knjiga prof. dr. Shahaba Yar Khana The Book of Fate to See the Revolution of Time/Knjiga sudbine s pogledom na revoluciju vremena, uz fokus na književno-teorijsku analizu ženskih likova u književnom opusu Williama Shakespearea, što je jedan od ciljanih materijala istraživanja u ovoj knjizi.

Gosti promotori bio je prof. dr. Murat Öner, šef Odsjeka za engleski jezik i književnost Fakulteta za edukaciju i humanističke nauke IBU, a online se obratila promotorka mr. Želimirka Karešin, jedna od prvih studentica prof. Yar Khana na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Također prikazan je i videozapis prof. dr. Suheyla Umara, uvaženog pakistanskog intelektualca, koji je poručio svoju posvetu ovoj knjizi, govoreći o sponama djelovanja prof. dr. Shahaba Yar Khana i anglo-orijentalnog Shakespearologa Martina Lingsa, kao i istaknutim odlikama knjige.

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *