Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Novi broj časopisa „Znakovi vremena“

Iz štampe je izašao dvobroj 89/90 časopisa „Znakovi vremena“. I ovaj dvobroj obiluje raznovrsnim i zanimljivim temama iz  raznih znanstvenih disciplina.

U odjeljku Tumačenje Kur'ana  akademik Esad Duraković ukazuje na duboka značenja sedžde, a Abdullah Saeed govori o tumačenju etičko-pravnog sadržaja Kur'ana.

Odjeljak Teološke teme posvećen je interpretaciji Ibn Hanbelove misli, autora prof. Adnana Silajdžića i rahmetli Samira Beglerovića.

U trećem odjeljku Pogledi Mohammad Amin Solgi tretira socijalno-društvenu ulogu žene u islamskom učenju, dok Džafer Zarean odgovara na pitanje homoseksualizma u modernim društvima.

Odjeljak Refleksije tretira orijentalističko esencijalističko razumijevanje nasilja u islamu, autora Mohammad Ali Miralija i Seyyed Yahyaa Mousavija, a Alena Demirović se bavi pitanjem uključivanja afganistanskih žena u proces njihove emancipacije.

U odjeljku Kritička čitanja Matthew Petti i Trita Parsi analiziraju političke revandikacije američke spoljne politike na Bliskome istoku.

U odjeljku Kulturnohistorijske teme Haris Dervišević analizira pitanje austrougarske kulturne politike u Bosni i Hercegovini.

Odjeljak Ocjene i prikazi sadrži dva teksta. U prvome Haris Dubravac predstavlja djelo Williama C. Chitticka „Sufijski put spoznaje“, u prijevodu s engleskog akademika Rešida Hafizovića. U drugome Senada Tahirović predstavlja djelo Ilahinama, auzora Feriduddina Attara, u prijevodu s perzijskog Mubine Moker i prepjevu Hadžema Hajdarevića.

Tags: