Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

photo 2021 07 14 13 46 22

Naučna tribina o genocide u Srebrenici: Međunarodna zajednica snosi glavnu odgovornost za genocide u Srebrenici

photo 2021 07 14 13 46 22U povodu 26-ogodišnjice genocida u Srebrenici Naučnoistraživački institut “Ibn Sina” u Sarajevu organizirao je naučnu tribinu pod naslovom “Genocid u Srebrenici i uloga Međunarodne zajednice”.
Na tribini održanoj u amfiteatru Instituta “Ibn Sina”, ugledni univerzitetski profesori i drugi učesnici pokušali su sagledati i istražiti ulogu međunarodnih institucija prije, za vrijeme i nakon genocida i doći do naučnog i logičnog rješenja s ciljem sprečavanja takvih tragičnih dešavanja diljem svijeta.

Na samom početku tribine prisutnima se obratio NJ.E., ambasador IR Iran u BiH, Reza Ghelichkhan, koji je u povodu obilježavanja godišnjice genocida rekao: „Sve što se dešavalo tokom rata u Bosni i Hercegovini predstavlja zločin, a Srebrenica je samo simbol jednog velikog zločina. Srebrenica je gorka stvarnost i govoriti o toj gorkoj stvarnosti nije nimalo lahko ni jednostavno, ali smo primorani govoriti o tome kako bismo Međunarodnu zajednicu prisilili da iskaže osjetljivost spram ovakvih pitanja kako više ne bismo svjedočili ovakvim zločinima.“
U nastavku je ambasador Ghelichkhan pročitao poruku Javada Zarifa, ministra vanjskih poslova Irana, koju je uputio povodom obilježavanja 26-ogodišnjice genocida u Srebrenici. Nakon toga su se prisutnima obratili izlagači na ovoj naučnoj tribini: prof. dr. Džemal Najetović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, doc. dr. Enis Omerović s Pravnog fakulteta u Zenici i Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.
Prof. Najetović je podsjetio da su čak i neki međunarodni zvaničnici priznali da je uz Ruandu i Somaliju, Srebrenica najveći propust Ujedinjenih nacija. „UN u modernoj historiji, zasigurno u Evropi kao nigdje drugo, sa svojom mašinerijom nisu doživjele veće poniženje i sramotu kao u Srebrenici i u Bosni i Hercegovini. U Srebrenici su sahranjeni svi principi takozvane zapadne demokratije. Pogažene su i iznevjerene sve povelje i rezolucije, počev od povelje UN-a. U Srebrenici su se ugasile nade onih koji su još vjerovali u neki novi međunarodni poredak”, istakao je prof. Najetović.
On je u nastavku istakao da države koje su obezbjeđivale trupe UN-a nisu željele da se angažuju u zaštiti Srebrenice nakon što je proglašena kao sigurna zona, te da su neki čak priželjkivali nestanak države BiH i Bošnjaka.
Dr. Omerović je istakao da je UN doživio pravi debakl tih 1990-ih godina. ”Prvo nisu spriječili nadolazeći genocid u Ruandi 1994. godine, a potom smo bili i svjedocima nemoćnih pripadnika UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, što su na kraju i priznali. U aprilu 1993. su uspostavljene sigurne zone rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, prvo za Srebrenicu, a kasnije i za ostale gradove u BiH – Žepu, Goražde, Sarajevo, Bihać i Tuzlu, tako da su imali šest sigurnih zona u BiH. Sve su bile samo ne sigurne, posebno Srebrenica i Žepa”, kazao je dr. Omerović. “UN su u Srebrenici doživjele krah i debakl, budući da nisu uspjele zaštititi civilno stanovništvo”, istakao je dr. Omerović, te napomenuo da su UN same sebe zaštitile od pravne odgovornosti, uprkos svim propustima koje čine u svojim misijama. ”Oni su sebe zaštitili i imaju apsolutni imunitet od suđenja i izvršenja sankcija. Ne može se voditi nijedan sudski postupak protiv UN-a na teritoriji bilo koje članice te organizacije i nije definiran mehanizam za ovo pitanje”, rekao je dr. Omerović.
Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, kazao je: “Ono što danas od nas traže jeste da se pomirimo sa trenutnom situacijom kada se radi o ratu i da zaboravimo ono što nam se dogodilo i doveli su majke Srebrenice dotle da se mire sa bilo kakvom pa i minimalnom presudom koju izrekne Haški tribunal. “Mi imamo presude Mladiću i Karadžiću, ali šta je sa ostalim ratnim zločincima?”, istakao je Mašović.
On je kazao da se Međunarodna zajednica, nakon genocida u Srebrenici, nije na pravi i zadovoljavajući način suočila sa počiniteljima zločina i njegovim glavnim nalogodavcima.
Ova naučna tribina donijela je jasan i nedvojben zaključak da Međunarodna zajednica ima važnu ulogu u genocidu u Srebrenici, a UN s tim u vezi trebaju odgovarati pred javnim mnijenjem i porodicama žrtava zbog njihove nesposobnosti da provedu rezolucije koje je izdala ova organizacija.