Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

IMG 20211011 141644 946

Na XXXII Sajmu knjige promovirana knjiga “Šejh Hasan Kaimija – sin vremena“

U petak, 08. oktobra, sa početkom u 16:00, je na Internacionalnom sajmu knjige promovirana knjiga „Šejh Hasan Kaimija – sin vremena“, autorice dr. Mubine Moker.

Na početku svog izlaganja dr. Moker je kazala da je knjiga kritički osvrt na ono što je do sada, na bosanskom jeziku, napisano o šejhu Hasanu Kaimiji.

Autorica je istakla da je šejh Hasan Kaimija bio šejh kaderijskog i halvetijskog tarikata, ali je iznijela i mogućnost da je bio uvejsija. Radi se o intelektualcu koji je išao ukorak s vremenom. To je pokazao i svojim autentičnim odnosom prema ženi. On je svoju kuću u Ćumurija ulici pretvorio u vekilhanu za žene – derviše kaderijskog tarikata i time je uveo ženu na sufijsku scenu u Bosni i Hercegovini, što je bilo bez presedana u dotadašnjoj sufijskoj praksi.
Dr. Moker je također kazala da je jedno poglavlje knjige naslovila „Stranac u vremenu“ jer je šejh Hasan Kaimija ostao ‘stranac/garib’ kako u svom vremenu tako i za potonje generacije koje nisu suštinski analizirale njegovu ličnost, ni njegovu poeziju. Njegova poezija analizirana je samo na lingvo-stilističkoj ravni, a zapravo mu je ona skužila kao medij da iskaže svoj gnostički svjetonazor.
Na kraju je autorica objasnila zašto je šejha Kaimiju nazvala ‘sinom vremena’, ističući da je on svoje ponašanje uskladio sa zahtjevima sredine i vremena, ali i da je svaki trenutak proživio u svjesnosti o Allahu dželle šanuhu.
Na samom kraju autorica se zhvalila Naučnoistraživačkom institutu „Ibn Sina“ u Sarajevu i Institutu za društvena i religijska istraživanja Tuzla koji su izdavači knjige „Šejh Hasan Kaimija“.

Tags: