Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Na Fakultetu Islamskih nauka odbranjen završni master rad: Analiza tekstova o judaizmu i kršćanstvu u časopisu Znakovi vremena

U srijedu, 16. novembra 2022. g-din Kenan Ćehić odbranio je na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu završni master rad pod naslovom: ”Analiza tekstova o judaizmu i kršćanstvu u časopisu Znakovi vremena”, pod mentorstvom doc. dr. dr. Orhana Jašića.

Odbrani je prisustvovao i direktor Naučnoistraživačkog Instituta “Ibn Sina” g-din Abbasi u pratnji dr. Mubine Moker.

Akcenat rada je analiza tekstova o judaizmu i kršćanstvu objavljenih u periodičnjaku “Znakovi vremena” čiji je izdavač Institut “Ibn Sina”.

G-din Ćehić je na samom početku ekspozea istakao da su “Znakovi vremena” prva publikacija koja je od samog osnutka 1997. godine aktualizirala socijalne, religijske i političke teme u Bosni i Hercegovini i taj kontinuitet nastavlja i danas.  Prema njegovim riječima, od samog početka naziv periodičnjaka je nagovijestio da će tretirati teme znakovite za vrijeme i prostor. Ideja vodilja je da se teme razmatraju interkulturalno, pluriperspektivno, s akcentom na fenomen međureligijskog dijaloga s ciljem upoznavanja drugih i drugačijih svjetonazora, i da se na taj način doprinese razvijanju kulture dijaloga u Bosni i Hercegovini.

“Jedna od specifičnosti Znakova vremena jeste da od 1997. godine u kontinuitetu opstaje do danas”, istakao je g-din Ćehić. U nastavku je kazao da ovaj časopis svojim raznolikim i veoma angažiranim člancima spade u red najvažnijih znanstvenih časopisa na prostoru BiH.

Na kraju je g-din Ćehić izrazio zahvalnost Institutu “Ibn Sina” koji mu je poklonio komplet izdanja “Znakova vremena” čime mu je bio olakšan rad na master tezi.

 

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *