Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

naslovna šejh Hasan Kaimija

Knjiga „Šejh Hasan Kaimija, sin vremena“

Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ u Sarajevu, u suizdavaštvu sa Institutom za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, objavio je knjigu „Šejh Hasan Kaimija, sin vremena“ autorice dr. Mubine Moker.

 

Šejh Hasan Kaimija, poznat kao Kaimi Baba, jedan je od istaknutih bosanskih sufijskih šejhova iz 17. stoljeća. Iza sebe je ostavio zapažen poetski opus. Bio je šejh kaderijskog reda i pročelnik Hadži-Sinanove tekije u Sarajevu. Iako se nerijetko duhovni autoriteti u sufizmu poistovjećuju sa odsustvom društvenog i političkog angažmana, Kaimija je bivajući čovjekom tekije jednako bio i čovjek društva u kojemu je živio i radio. Nije se libio niti protestvovati protiv vlasti – konkretno, povodmom poskupljenja hljeba – pa je zbog toga protjeran iz Sarajeva u Zvornik.
Knjiga dr. Mubine Moker plod je autoricinog višegodišnjeg istraživačkog pregnuća sabranog na 170 strana. Autorica je konsultirala relevantne izvore i nastojala što vjerodostojnije predstaviti lik, život i djelo Hasana Kaimije. Knjiga sadrži i fotografije rukopisa nekih Kaimijinih pjesama, silsilename kao i opširan popis izvora i Indeks imena i pojmova.

Tags: