Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Objavljena knjiga „Adabi namaza” Imama Homeinija na bosanskom jeziku

Knjiga Adabi namaza, čije pisanje je hazreti Imam Homeini, rahmetullahi alejhi, okončao u subotu, 2. rebius-sanija 1361. g. po H. / 18. aprila 1942. godine, predstavlja komentar srčanih propisa i duhovnih tajni namaza. Premda je tri godine prije pisanja ovoga djela Imam posebnim jezikom gnostika napisao traktat pod naslovom Tajna namaza, ipak je odlučio napisati i ovo djelo. O razlozima koji su ga nagnali na ovo Imam kaže:

“A prije nekoliko dana objedinio sam jednu poslanicu u koju sam – koliko je to bilo moguće – uvrstio nešto od tajni namaza. Kako njen sadržaj nije pogodan za širi krug čitalaca, odlučih da neke od zraka srčanih propisa ovog duhovnog uznesenja opišem nešto opširnije, da bi ono što je napisano možda bilo podsjećanjem za moju braću, a ne bi li utjecalo i na moje slabašno srce. Utječem se Bogu Uzvišenom od utjecaja šejtanovog. Uistinu je On Moćan Zaštitnik. Ovi redovi ispisani su kroz uvod, nekoliko rasprava i epilog.”

Prvo izdanje prijevoda knjige Adabi namaza objavljeno je 2004. godine saradnjom Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” i Instituta za kompilaciju i publikaciju djela Imama Homeinija. Prvo izdanje je rasprodano u kratkom roku, te je knjiga objavljena drugi put 2009. godine. I ovo izdanje se veoma brzo rasprodalo. S obzirom na izvanredan prijem i ogromnu zainteresiranost, te stalne zahtjeve za njenim ponovnim izdavanjem, Naučnoistraživački institut “Ibn Sina” cijenjenim čitateljima poklanja treće prerađeno izdanje ove knjige.

Tags: