Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

korica znakovi 87 88

Iz štampe je izašao novi broj periodičnjaka Znakovi vremena u kojem se analizira budućnost Palestine

Objavljen je novi 87 /88 broj periodičnjaka “Znakovi vremena” koji je uredio dr. Adnan Silajdžić, a u kojem su se našli i članci posvećeni palestinskome pitanju.
U povodu svjetskoga dana Kudsa u ovom broju objavljena su dva članka posvećena ovoj temi. Članak pod naslovom “Međunarodno pravo i spor Izraela i Palestine”, autora Seyyeda Mohammada Baqera Amiriyana, bavi se pravnom analizom palestinsko-izraelskog konflikta, dok autori Mohammadreza Malaki i Farzad Mohammadzadeh Ebrahimi u svom članku analiziraju i istražuju “Normalizaciju odnosa arapskog svijeta i Izraela”.

U svom članku Mirela Imširović se bavi “Geopolitičkom paradigmom u savremenom svijetu”, a Izet Ibreljić analizira “Poziciju i geopolitičko rivalstvo Kine i Sjedinjenih Američkih Država”.
U odjeljku namijenjenom za gnozu i filozofiju članak “Transcendentna teozofija Sadruddina Širazija”, autora Mohameda Jafera Zareana, bavi se uporednim razmatranjem peripatetičke i išraki filozofije.
Husein Kavazović, Reis ul-ulema IZ u BiH, u članku “Napomene o uporednom pravu” tretira doprinos Ibni Rušda u razvoju ove naučne discipline. Alek Berković razmatra pitanje “Katoličke crkve, nauke i nasilja”, a Shahab Yar Khan se bavi pitanjem “Novo– ateizma u savremenoj engleskoj prozi”.
U odjeljku posvećenom iranologiji članak Fateme Beratlou i Mahshida Razavija Rezvanija se bavi “Semiotikom u perzijskoj gnostičkoj književnosti”.
Naučnoistraživački institut “Ibn Sina” periodičnjak “Znakovi vremena”, koji uživa posebnu znanstvenu reputaciju na Balkanu, objavljuje od 1997. godine sa člancima na bosanskom i engleskom jeziku.

Tags: