Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Internacionalni studentski klub „Ibn Sina“ organizirao dvodnevnu radionicu pod nazivom „Umijeće pravilnog pisanja“

Dana 13. i 14. 07. 2023. godine, u prostorijama Instituta „Ibn Sina“, održana je dvodnevna radionica pod naslovom „Umijeće pravilnog pisanja“ u kojoj su polaznici bili studentice i studenti Internacionalnog studentskog kluba „Ibn Sina“ i nekoliko polaznika izvan samoga Kluba.

Radionica je podijeljena na četiri jednaka dijela (sesije). U prvoj sesiji 13. 07. od 10 do 12 sati, predavač je bio mr. Osman Softić koji je polaznicima govorio o konstrukciji i publiciranju radova u žurnalima, odnosno naučnim časopisima, kao i o razlikama između akademskog i novinarskog publiciranja, procesu recenzije, tehnikama publiciranja u BiH i drugim državama.

U drugoj sesiji 13. 07. od 14 do 16 sati, predavač je bila doktorandica Amina Bulić, MA, koja je govorila o procesu pisanja i objave književno-umjetničkih tekstova, te su polaznici radili interaktivne vježbe (grupno i individualno) u pogledu stvaranja dramskih, poetskih, narativnih i esejističko-umjetničkih tekstova, a također se razgovaralo o karakterizaciji likova, implementaciji značenja (teorija recepcije) i osnivanju radnje djela.

Drugog dana 14. 07. od 10 do 12 sati, predavač je bio doktorand Damir Kahrić, MA, koji je polaznicima predstavio razlike i načine prijave, kao i učešće, u naučnim konferencijama, simpozijima, seminarima i radionicama, te o konstruiranju i objavi radova u zbornicima. Također, studenti su grupno i individualno radili vježbe gdje su vježbali stvaranje prijavnih apstrakta i interaktivno izlaganje na naučnim skupovima.

U posljednjoj sesiji 14. 07. od 14 do 16 sati, predavač je bio doc. dr. Abdel Alibegović, koji je učesnicima govorio o stvaranju i publikaciji naučnih djela poput knjiga i monografija. Docent Alibegović je polaznicima interaktivno predstavio modele i tehnike pisanja knjige ili monografije, te ulogu savremene tehnologije, akademskih tehnika u pisanju, te razloga zašto su pisanje i savremena publicistika zapravo važne za mlade studente i  buduće znanstvenike u BiH i šire.

Po završetku, polaznicima koji su učestvovali u radionici su najavljeni certifikati, a svi prisutni su iskazali zadovoljstvo i iskrene zahvale doktorandu Damiru Kahriću, te su pohvalili činjenicu da su u Institutu „Ibn Sina“ imali mogućost da nauče tehnike i modele kreativnog i naučno-stručnog publiciranja.

Zbog velike zainteresiranosti studenata i dobro organizirane radionice, uskoro će biti održana i druga radionica. Detaljnije informacije će biti naknadno objavljene na facebook stranici studentskog kluba „Ibn Sina“ i stranici Instituta.

 

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *