Ibn Sina – Naučnoistraživački institut Sarajevo

Ibn-Sina-logo

Ibn Sina

Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Ibn Sina
Naučnoistraživački institut, Sarajevo

Internacionalni studentski klub “Ibn Sina” organizira studentsku panel-diskusiju povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci

Dana 9. 2. 2024. godine, Internacionalni studentski klub “Ibn Sina” će održati otvorenu panel-diskusiju povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci koji UNESCO zvanično obilježava svake godine 11. februara.

Na ovom studentskom panelu, uz predsjedavanje prof. dr. Shahab Yar Khana, nadzornika Studentskog kluba, članovi panela će se osvrnuti na opća pitanja o temama djelovanja naučnica na planu ljudske historije i savremenosti, te problematici (pod)zastupljenosti naučnica u visokoobrazovnim institucijama i akademiji, kao i budućnosti prilika za naučnice u STEM-u.

Studentica Filozofskog fakulteta UNSA Almedina Begović predstavit će problematiku diskursa (pod)zastupljenosti naučnica u visokoobrazovnim institucijama i akademskoj zajednici kroz prizmu socioloških studija. Potom će, Rijad Ahmetović, student Fakulteta za ekonomiju i društvene nauke IBU istaći ključne odlike ravnopravnosti spolova Palestine u kontekstu rada naučnica Palestine i Levanta.

Nakon toga, putem videozapisa, slijedi izlaganje Amine Hadžić, studentice Filozofskog fakulteta UNTZ o politologinji i naučnici filozofije Hanni Arendt, a posebice i o njenom značajnom doprinosu naučnome diskursu. Zatim, predsjednik Studentskog kluba i student Filozofskog fakulteta UNSA, Emin Čamo, govori o temi naučnica i spisateljica pri historijskoj smjeni civilizacija.

Studentica Fakulteta političkih nauka UNSA, Merima Buljubašić, govorit će o naučnicama koje su ostvarile poseban historijski utisak na orijentalno-islamsku civilizaciju. Za kraj, Lamija Memović, studentica Fakulteta za ekonomiju i društvene nauke, IBU, prigodno zaključnoj riječi, govori o temi budućnosti žena u STEM-u: izazovi i mogućnosti.

Svi prisutni će nakon izlaganja imati priliku da ostave komentare o izloženim temama, te da postave pitanja članovima studentskog panela.

Moderator programa je Emin Čamo.

Ova panel-diskusija će biti održana u prostorijama biblioteke Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” na adresi Potok, 24, s početkom u 13:00 sati.

Tags:

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *