bosnjak_direktorU četvrtak, 23.12.2010. godine u amfiteatru Fakuleta islamskih nauka u Sarajevu održana je promocija bosanskog prevoda Tumačenja dragulja poslaničke mudrosti, Abdulaha efendije Bošnjaka.

Na početku promocije, prisutnima se obratio prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka. Profesor Bušatlić je naglasio značaj razumijevanja i prepoznavanja djela znamenitih Bošnjaka iz  prošlosti, te dodao: Mi smo, na  žalost, do sada bili prilično nemarni prema svojoj prošlosti i tradiciji. Primjer za to je i naš odnos prema Abdulahu efendiji Bošnjaku, velikom komentatoru Ibn Arebijeva Fususa. Naš nemar seže dotle da se Abdulah ef. Bošnjak nerijetko mijenja sa Mustafa ef. Gaibijom,. Ili pak, na drugim mjestima, sa Sari Abdulahom.

Profesor Bušatlić u nastavku svog izlaganja je kazao: Prijevod Bošnjakovog komentara na Ibn Arebijev Fusus al hikam, veliki je korak na putu upoznavanja sa intelektualnom zaostavštinom naših predaka. Za svaku pohvalu i  poštovanje je trud profesora Hafizovića na ovome putu.

Mohammad Bagher Soleimaniamiri, direktor Instituta Ibn Sina, u svome obraćanju istaknuo je značaj Ibn Arebijevih djela i njegov utjecaj na islamsku kulturu uopće: Ibn Arebijevo mišljenje stoljećima nadahnjuje i plijeni svojom životnošću i predstavlja inspiraciju mnogim autorima. Soleimani je potom iskazao posebnu zahvalnost profesoru Hafizoviću, a potom potcrtao kako objavljivanje ovoga djela, u četiri toma, predstavlja još jedan korak na putu realizacije jedne od osnovnih ideja Instituta “Ibn Sina”, a to je oživljavanje i ponovno upoznavanje intelektualne baštine islama na ovim prostorima, posebno iz osmanskoga razdoblja.

Akademik Enes Karić je posebno istaknuo njegovani i već petnaest godina razvijan i usavršavan jezik prevoditelja ovoga djela, profesora Hafizovića, ocjenivši kako taj jezik na visokom nivou posreduje djela velikih klasika islama. Profesor Karić je dodao: Kada čitamo Hafizovićev prijevod, mi smo ustvari suočeni sa svojevrsnim komentarom komentara, pa onda čitamo Ibn Arebija, Bošnjaka i Hafizovića u isto vrijeme.

Dr. Mubina Moker je u svome izlaganju kazala nešto više o samom Abdulahu efendiji Bošnjaku, podsjećajući na dva njegova sufijska imena, Abdi i Garib. Oba ova imena itekako imaju značenje u Bošnjakovom životu i sufijskomk iskustvu. Šejh Abdulah efendija bio je autor koji je svoja sufijska, duhovna iskustva pretakao u svoja pisana djela.

Prisutnima se na kraju obratio i Akademik Rešid Hafizović. On je zahvalio organizatorima ove promocije, te promotorima koji su, svako na svoj način, uljepšali ovaj skup. Hafizović je zatim kazao: Bez razumijevanja vlastite intelektualne i duhovne baštine, ne možemo govoriti o  samosvijesti, jer ona je  plod odnosa naše sadašnjosti sa našom prošlosti.

bosnjak_posjetitelji                          bosnjak_posjetitelji_1