bir mubinaU petak 28. 05. 2021. dr. Mubina Moker, stručna saradnica Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ Sarajevo, gostovala je u dijaloškoj emisiji 'Radijski portret' Radija BIR.
U opuštenom razgovoru sa urednicom i voditeljicom programa Nadirom Hurem, dr. Moker je govorila o svom studijskom boravku u Teheranu i odnosu prema Iranu kao zemlji bogate kulture i tradicije.


„Svojim znanstvenim radom i djelovanjem a kroz prevođenje značajnih gnostičkih djela na perzijskome jeziku nastojim uspostavljati most kulturnoga prijateljstva između Irana i Bosne i Hercegovine“, istakla je dr. Moker u razgovoru.
U nastavku razgovora voditeljica Nadira Hurem se osvrnula na preko 500 godina dugu tradiciju mesnevihanstva u Bosni i Hercegovini i ulogu hadži hafiza Halid ef. Hadžimulića u promoviranju Mevlanina djela, te istakla da je i dr. Moker ponijela ovu časnu titulu 'mesnevihane' i da svake druge nedjelje kazuje Mesneviju u tekiji 'Mesudiji' u Kaćunima.
„Mesnevihanstvo smatram emanetom i počašću od Allaha, dželle šanuhu,“ istakla je dr. Moker, te u nastavku izrazila zadovoljstvo činjenicom da Mesneviju kazuje i muškarcima i ženama.
„Autentični pristup tesavvufu ne pravi razliku između muškarca i žene kada je riječ o sejrisuluku i duhovnome uzdizanju, i kazivanje Mesnevije od strane jedne žene predstavlja pozitivan pomak u prevazilaženju predrasuda“, kazala je dr. Moker.
Program je naišao na lijep prijem kod slušatelja.