1 aU petak, 21.5.2021. godine, ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini gospodin Reza Ghelichkhan posjetio je Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ u Sarajevu te razgovarao s novim direktorom Instituta Mohammad Hossein Abbasijem i njegovim saradnicima.
Ambasador Islamske Republike Iran je tom prilikom naglasio značaj nučnoistraživačkog rada u polju društveno-humanističkih znanosti u regiji Balkana te dodao: Institut „Ibn Sina“ ostvario je važan uspjeh u izdavačkoj djelatnosti, izdavanjem velikih djela te, posebno, redovnim objavljivanjem periodičnog časopisa „Znakovi vremena“. Uz dodatne napore bi Institut mogao još više doprinijeti predstavljanju iranske kulture i civilizacije na prostoru Balkana.

Gospodin Ghelichkhan je Institutu „Ibn Sina“ poželio uspjeh u budućem radu i kazao: Institut „Ibn Sina“ je jedna afirmirana i prepoznatljiva ustanova u Bosni i Hercegovini, ali očekivanja danas su iznad njegovih trenutnih aktivnosti. Nadam se da će u skoroj budućnosti producirati brojna djela i predstaviti ih zainteresiranoj javnosti u ovoj regiji.
Direktor Instituta je predstavio izvještaj o postignućima instituta tokom posljednjih 25 godina i rekao: Institut "Ibn Sina" u Sarajevu je osnovan 1996. godine. Glavni cilj ovog instituta je proučavanje i istraživanje na polju humanističkih nauka, te produbljivanje i širenje naučnoistraživačke i kulturne saradnje između iranskih i znanstvenika, mislilaca i kulturno-naučnih institucija na području Balkana.
Direktor Instituta Ibn Sina dodao je: Periodični časopis Zna istoriju od 25kovi vremena izlazi kontinuirano već 25 godina. Do sada je objavljeno 88 brojeva i ovaj časopis ima izvanredan status u akademskim zajednicama na Balkanu, posebno u polju društveno-humanističkin znanosti.
Na kraju je istakao da je Institut „Ibn Sina“ do sada samostalno ili uz učešće drugih naučnih i akademskih centara na Balkanu napisao, preveo i objavio više od sto trideset tomova knjiga, a u bliskoj budućnosti objavit će i vrhunska ostvarenja poput Ilahiname Attara Nišaburija i Bosansko-perzijskog rječnika.2

IMG 20210521 WA0004