ghbibU četvrtak, 20.05.2021., na poziv direktora mr. Osmana Lavića, novoimenovani direktor Instituta “Ibn Sina”, mr. Mohammad Hossein Abbasi, i delegacija u njegovoj pratnji posjetila je Gazi Husrev-begovu biblioteku.
U srdačnom i opuštenom razgovoru dvije strane su se osvrnule na raniju znanstveno-istraživačku saradnju, te potvrdile spremnost za nastavkom znanstvene saradnje i u budućnosti.

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, mr. Lavić, osvrnuo se na 480 godina postojanja i djelovanja ove znanstvene institucije, kao i upoznao goste sa aktivnostima fondova Biblioteke, te je, između ostaloga, kazao: “Nacionalna biblioteka Irana je jedna od najsavremenijih i najvećih biblioteka svijeta. Saradnja sa ovom Bibliotekom ima veliku važnost za nas i nadam se da ćemo okončanjem pandemije koronavirusa u najskorije vrijeme uspostaviti saradnju sa ovom Bibliotekom.”
Direktor Instituta, mr. Abbasi, pohvalio je menadžment Gazi Husrev-begove biblioteke za izuzetne napore koje čine u prikupljanju, registriranju, čuvanju, konzervaciji i restauraciji rukopisa i oštećenih knjiga, koje – prema njegovim riječima – govore o povijesti i civilizaciji jedne zemlje, te je Biblioteci poklonio najnovija izdanja Instituta, knjigu “Sufijski put spoznaje”, autora Williama Chitticka, u prijevodu dr. Rešida Hafizovića, i najnoviji broj (87/88) periodičnjaka “Znakovi vremena”.
Prema riječima mr. Lavića sva dosadašnja izdanja Instituta “Ibn Sina” od njegovog osnivanja do danas pohranjena su u arhivu Gazi Husrev-begove biblioteke i dostupna su čitateljima.