Ja sam Ana Stamol, ispred Muslimanske asocijacije Grčke, zahvaljujem Vam na pozivu za učešće.
Prolazi godina dana od kukavičkog atentata na generala Qassema Soleimanija i nešto više od mjesec dana od atentata, učinjenog istom medotodom, na prof. dr. Mohsena Fakhrizadea, što nas čini svjesnim da prijetnja terora nije iza nas. Kao što smo vidjeli globalne reakcije nisu bile onakve kakve smo očekivali.

To znači da teror nije daleko od nas, od muslimanskog svijeta, neovisno kojem mezhebu pripadamo, da li smo suniti ili šiiti, teror je isti, a prijetna je nad glavom. Nažalost, dok se molimo da DAEISH bude eliminisan, stalno vidimo nastojanja sa stalnim pokušajima ugrožavanja muslimanskog društva, ne samo u muslimanskim državama, nego i u Europi gdje ja živim. Kao rezultat djelovanja DAEISH-a mi imamo jako teška vremena, pogotovo u nemuslimanskim državama. Ne odnosi se na ubistva, nego na netrpeljivost i imamo taj fenomen koji se naziva islamofobija, ustvari netrpeljivost prema muslimanima, nebitno zbog čega, razlog je samo što je neko musliman. Kada god se desi teroristički napad, svi muslimani su okrivljeni, baš svi: djeca, žene, obrazovani, neobrazovani, znači sve skupine. To je jako sramno da se dešava svim muslimanima svijeta. Ja znam, sada ima 1,8 milijardi muslimana na cijelom svijetu; u isto vrijeme tu su mnoge politike, vlade i lideri koji su muslimani, ali ih se naziva teroristima samo zbog DAEISH-a, to nije fer.
Mi mnogo patimo, nismo u mogućnosti definirati ko stoji iza toga i koji je cilj svega toga. Islamofobija se u Europi proširila jako brzo. Vidjeli smo šta se desilo u Francuskoj prošloga mjeseca. Kako politika dovodi u opasnost cijelo muslimansko društvo. Destine džamija je zatvoreno. Mnogi neredi od strane policije, hapšenja djece u školama i ispitivanje dok obavljaju molitve, bez pitanja i optužbi, satima su na ispitivanju, to je ono što teror radi.
Ubistva koja se na Bliskom istoku dešavaju svakoga dana, ono što se dešava u Jemenu, siromaštvo, bolest, glad; nekada je smrt mnogo bolja u odnosu na patnje kroz koje prolaze. Pitam se, kada će muslimanski svijet poduzeti pravi korak protiv terorizma. Mi trebamo biti ujedinjeni, fokusirani na zajedničkog neprijatelja, a to je teror. Teror koji je protiv našeg svakodnevnog života, budućnosti života naše djece. Kako ćemo odgajati nove generacije pod politikom koja potiče strah od muslimana, ako su muslimani mete u cijelom svijetu bez ikakve optužbe. Kada kažemo jedinstvo, moramo poduzeti djelovanje, i to je razlog zašto sudjelujem na webinarima i konferencijama. Mi moramo osigurati naše porodice, naše društvo, naše države, politikom a ne žaljenjem. Moramo poduzimati neke korake a jedini način je mirnim putem, školovanjem. Jako je presudna pozicija muslimanskih država protiv onih koji osuđuju muslimane samo zato što su muslimani. Ovo je jako bitno. Znam da je to nešto što muslimanske države ne shvataju, ali u ostatku svijeta muslimani su mete, jer su muslimani. Sve to zahvaljujući DAEISH-u, njihovim sponzorima, i donatorima, a sve to zbog čega? Za dobrobit muslimanskog svijeta ili za suosjećanje? Trebamo o tome razmišljati iznova i odlučiti se na kojoj smo stani. Ostanite ujedinjeni. Ostanite jaki. Molim vas učite vašu djecu da mi muslimani nismo preplašeni, mi postajemo sve bolji i bolji školovanjem, poduzimanjem koraka i napretkom.