O ašici, o ašici, danas smo mi, a i vi
U krv uronjeni, samo Dost to može znati (Mevlana)

samir beglerovicDuboko nas je pogodila vijest o smrti profesora Samira Beglerovića. Ostavio nas je ašik čije je srce izgaralo u ljubavi. Profesor, more znanja, iskren, produhovljen. Samir Beglerović, profesor Fakulteta islamskih nauka i član redakcije časopisa ‘Znakovi Vremena’ odlepršao je u susret Obožavanome. Naučnoistraživački institut ‘Ibn Sina’ u Sarajevu imao je čast sarađivati sa prof. Beglerovićem. I ponovo je korona uzela čestitoga čovjeka ovoga podneblja. On je bio uspješan primjer poratne bosanskohercegovačke generacije. Jednostavan, čist, radin, iskren. Samir je bio pisac, vrijedan istraživač, skroman čovjek, pun razumijevanja i malo je govorio. Ono po čemu se izdvajao je njegov edeb. Kako reče Bajezid Bistami: “Više nam je potrebna zehra edeba, nego li more znanja.” Reklo bi se da Samir nije bio od našega soja, nas obuzetih svakodnevnicom, zavidnih, pakosnih, sklonih nadmetanju. Samir Beglerović je bio oličenje ovoga Hafizova stiha:
Bijah melek, Firdevs uzvišeni mjesto mi bijaše
Adem me dovede u ovu ruševnu nastambu


Bio je odan ašku, prijateljstvu, ljubavi; živio je za tesavvuf i gnozu, duhovnu slobodu. Njegova je misao plovila prostranstvima srca; tragao je za zbiljom i spoznajom; promovirao uzajamno razumijevanje. Stalno je pitao i propitivao. Pitali su Imama Gazalija: “Kako si dostigao taj visoki znanstveni stupanj?” “Tako što se nisam stidio pitati o onome što nisam znao”, odvratio je Gazali. Samir je djelovao vođen ljubavlju, pisao vođen ljubavlju i podučavao vođen ljubavlju, kao u ovom stihu Šejha Sadija:
Vinom napoji srce svoje jer ovaj će svijet ruševni
od našeg zemnog praha krčag napraviti
Sada Samir, sam - kao što je i došao na ovaj svijet - sam žuri svome Gospodaru, u okrilje Dobrote Božije, na Svijetu vječnome.
Molimo Boga da ga primi u Svoju beskrajnu Milost, a supruzi, kćerkici i rodbini podari lijepi sabur.
Naučnoistraživački institut ‘Ibn Sina’ Sarajevo svim poklonicima intelekta, ljepote, ljubavi i mira izražava saučešće povodom smrti prof. Samira Beglerovića.
Rindanima žednim niko vode ne dade
K’o evlije ovaj svijet napustiše             (Hafiz)

 Dopis saučešća upućenog Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu od direktora Instituta "Ibn Sina"

FIN saucesce Samir B