1Reza Ghelichkhan, novoimenovani ambasador IR Iran u BiH, posjetio je u ponedjeljak, 12. 10. 2020. Naučnoistraživački institut “Ibn Sina” u Sarajevu gdje je razgovarao sa direktorom Instituta i uposlenicima.
Ambasador Ghelichkhan je tokom razgovora imao priliku upoznati se sa aktivnostima Instituta.


Ambasador Ghelichkhan je između ostalog rekao kako je Institut “Ibn Sina” svojim dosadašnjim znanstvenim pregnućima ostavio nemjerljiv trag na prostorima Balkana.
Ambasador Irana u BiH izrazio je zadovoljstvo aktivnostima Instituta”Ibn Sina” te istakao kako će predstavljanje znamenitih iranskih djela doprinjeti boljem upoznavanju bosanskog naroda, naročito mlade populacije sa IR Iran.
Dr. Kazem Zoughi Barani, direktor Instituta “Ibn Sina”, je ambasadora Ghelichkhana upoznao da Institut u BiH djeluje od 1996, te da je rad organizovan kroz četiri znanstvena centra: centar za filozofiju i gnozu, centar za istoriju i civilizaciju, centar za perzijski jezik i književnost i centar za balkanska istraživanja. U sklopu centra za perzijski jezik i književnost djeluje i odjel za iranistiku.
Dr. Barani je u nastavku ambasadoru Ghelichkhanu predstavio neka od najznačajnijih izdanja Instituta “Ibn Sina”, kao što su Divan Hafiza Širazija, Perzijsko-bosanski rječnik te istakao da će uskoro iz štampe izaći i Ilahinama Attara Nišaburija.
Tokom ove posjete ambasador Ghelichkhan je obišao i biblioteku Instituta te se upoznao sa najnovijim izdanjima, te izrazio zadovoljstvo radom i djelovanjem Instituta u protekle dvije decenije.