IMG 4268

U četvrtak, 17. septembra sa početkom u 18 sati na Facebook stranici Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ održana je online tribina posvećena analizi nedavno potpisanog sporazuma između Srbije i Kosova, uz učešće bh. publiciste i novinara Zlatka Dizdarevića i diplomate Zorana Perkovića. Na samom početku, moderator Nermin Hodžić, osvrnuo se na sporazum i neke njegove tačke. Potom je o sporazumu govorio Zlatko Dizdarević koji je istakao da sporazum ide u prilog Americi. Dizdarević je istakao kako će američke kompanije i banke dobiti priliku za ulaganjem kapitala u regionu, napose u sferi energije. Ovo ulaganje kapitala znači opadanje ruskoga ekonomskog utjecaja u energetskoj sferi, ali i kineskoga u sferi 5G tehnologije.

BH diplomata i novinar je u nastavku istakao da je Kosovo zadovoljno postignutim sporazumom jer je njime indirektno priznata nezavisnost Kosova. Netanyahu je još više zadovoljan jer će premještanje ambasada Srbije i Kosova u Jerusalem s čim su se ove zemlje suglasile, doprinijeti legalizaciji plana o proglašenju Jerusalema izraelskom prijestolnicom.

Dizdarević je ukazao na tešku poziciju Srbije te dodao da se srbijanski predsjednik Vučić nalazi u teškoj situaciji jer je potpisom sporazuma sa premijerom Kosova praktično indirektno priznao njegovo postojanje, a i u izvjesnoj mjeri je izazvao protivljenje Rusije. Pristanak da se ambasada Srbije izmjesti u Jerusalem ili da se Hezbollah proglasi terorističkom skupinom, stavlja Vučića u težak položaj, istakao je Dizdarević. Srbija je jedan od najvažnijih političko-ekonomskih partnera arapskoga svijeta i kao članica Nesvrstanih ima dobre osnose sa Palestinom.

Diplomata Zoran Perković je sporazum između Srbije i Kosova ocijenio veoma važnim smatrajući ga segmentom politike u pravcu priznavanja Kosova. On je istakao da ćemo u budućnosti svjedočiti i drugim sporazumima između Srbije i Kosova. U kojoj mjeri će se Srbija pridržavati sporazuma ovisit će o američkim predsjedničkim izborima i promjenama koje će uslijediti.

Perković se potom osvrnuo na trgovinski sporazum 'Mali Šengen' koji zagovaraju Srbija i Kosovo te kazao kako se čini da bi to mogao biti najbolji način uspostave bilateralne saradnje između zemalja u sferi ekonomije. Ukoliko dođe do formiranja 'Malog Šengena' onda bi se moglo govoriti o oživljavanju regionalne trgovine ili čak oživljavanju trgovine jugoslavenske regije. Trgovinski region 'Malog Šengena' bi predstavljao neki vid alternative u pravcu priključenja regiona EU. Zemlje koje nisu članice EU bi pristupanjem ovom regionalnom trgovinskom sporazumu ojačale put EU integracija. Ali, ova tema bi se trebala zasebno elaborirati kao i koristi i štete koje bi imala BH u slučaju priključenja 'Malom Šengenu'.

Prema riječima Perkovića 'Mali Šengen' je veoma važan iz nekoliko aspekata, a to su razvoj regionalne trgovine, jačanje veza među zemljama te ulazak stranog kapitala. Ali ova inicijativa se treba pažljivo razmotriti kao i njene pozitivne i negativne implikacije.

U nastavku online tribine Zlatko Dizdarević je istakao kako stalno trebamo imati na umu ovaj princip, a to je da nikada nijedna velika sila neće ništa uraditi zbog nas i za nas. Ona samo s nama održava kontakt zarad svojih interesa. Također, drugo je pitanje pozicije EU i izazova pred kojima se nalazi. EU ima slabosti i nije poznato kada će zemlje poput Srbije, BiH i Makedonije se priključiti EU. Sve su ovo dovoljni razlozi da regionalne zemlje pristupe jednoj ekonomskoj uniji i u tom smislu je veoma važna inicijativa o 'Malom Šengenu' koja se treba dobro razmotriti. U BiH postoji jedan neprirodan strah od ulaska u regionalne unije i mi pod svaku cijenu želimo zadržati postojeće stanje. U ovakvim uslovima mi smo jedan potrošač i kako bi se ova pozicija promijenila trebamo krenuti u pravcu regionalne ekonomske saradnje kakvu predstavlja i 'Mali Šengen'.

Online tribina trajala je sat vremena preko Facebook stranice Instituta Ibn Sina i mala je više od 2000 pregleda.