IMG 4834 sajam

Nj.E. Mahmoud Heidari, ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini posjetio je štand Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ i ostalih iranskih i bosanskohercegovačkih izdavača na Međunarodnom sajmu knjiga i učila u Sarajevu.
Ibrahim Spahić, predsjednik Programskog savjeta Sajma je upoznao ambasadora Heidarija s nekim tehničkim detaljima i sadržajima ovogodišnjega, 31. Međunarodnog sajma knjiga i učila u Sarajevu:

Ove godine imamo oko 100 domaćih i stranih izlagača koji su čitalačkoj publici predstavili najnovija naučna, kulturna, književna i edukacijska ostvarenja.
Ambasador Heidari je posjetio štand Instituta „Ibn Sina“ i u razgovoru s direktorom Instituta, dr. Kazemom Zoghijem Baranijem, upoznao se s najnovijim izdanjima Instituta. Dr. Zoghi Barani je predstavljajući najnovije autorske i prevoditeljske poduhvate bosanskohercegovačkih autora koje je izdao ovaj Institut kazao: pažnju posjetitelja posebno je privuklo najnovije autorsko ostvarenje akademika Rešida Hafizovića, profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Riječ je o knjizi Islam u kulturnom identitetu Europe u kojoj akademik Hafizović iz svoga religijsko-teološkog i filozofsko-sociološkog diskursa propituje odnos islama i Europe u povijesti i suvremenom dobu.
Ambasador Heidari je pohvalio aktivnosti i prisustvo Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ kao i Kulturnog centra Islamske Republike Iran u Sarajevu i Fondacije „Mulla Sadra“ te dodao: Višestoljetna tradicija prisustva perzijske književnosti i iransko-islamske kulture na ovim prostorima razlog je više za veliko interesovanje naroda Bosne i Hercegovine za plodove iranske kulture u izdavaštvu. Stoga bi bilo dobro posvetiti posebnu pažnju prevođenju i objavljivanju značajnih djela perzijske književnosti kako bi se i novije generacije još bolje upoznale s našom kulturom i kako bismo produbili i dodatno razvili naše odnose u polju kulture.

Ambasador Heidari je u nastavku svoje posjete Sajmu obišao nekoliko štandova i razgovarao s predstavnicima nekoliko izdavačkih kuća.