kratak pregled hist perz kjnizevIz štampe je izašla knjiga “Kratak pregled historije perzijske književnosti” autora Mohammada Ja’far Yahaqqija, u prijevodu na bosanski jezik Ahmeda Zildžića i Munira Drkića. Knjigu je objavila izdavačka kuća “Dobra knjiga” uz suizdavaštvo Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” u Sarajevu.

Autor je ugledni historičar perzijske književnosti novije generacije. Kako to i sam naslov nagovještava, ova je knjiga dosta sažet pregled razvoja perzijske književnosti, od prvih tragova stvaralaštva Perzijanaca u predislamskom periodu pa sve do savremene književnosti Irana. U njoj su predstavljeni ključni tokovi razvoja perzijske književnosti, utemeljeni u različitim historijskim razdobljima, književnim žanrovima te proznim i poetskim stilskim usmjerenjima.
Prevođenje i objavljivanje ove knjige na bosanskom jeziku zacijelo će koristiti studentima perzijskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Sarajevu, ali i širem čitalaštvu zainteresiranom za upoznavanje historije perzijske književnosti.