Povodom četrdesete godišnjice Islamske revolucije u Iranu, u periodu od 15.11.2018. do 10.3.2019. godine, Dijalog In i Naučnoistraživački institut „Ibn Sina" U Sarajevu organizuju drugo bijenalno natjecanje Upoznajmo Iran, i to za područje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, makedonije i Kosova. Islamska revolucija u Iranu je 1979. godine rezultirala svrgavanjem vlasti Muhamed Reze Pahlavija i uspostavljanjem novog poretka u toj zemlji.


Ovo se natjecanje organizuje s ciljem promišljanja i analize poruka, ideja i učinaka Islamske revolucije u proteklih četrdeset godina, a posebno utjecaja na društveni, politički i vjerski život drugih muslimanskih ali i ostalih potlačenih i ugnjetanih naroda u svijetu.
Sudjelovanje u ovom natjecanju nije uvjetovano starosnom dobi natjecatelja, premda očekujemo radove od studenata i učenika srednjih škola, prije svega. Pisane radove do najviše 10 stranica, kao i fotografije i likovne radove na jednu od dolje navedenih tema dostavite na adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. dijalogintv/upoznajmoIran.
Za deset najboljih radova bit će dodijeljene vrijedne nagrade, a 15.3.2019. godine u Sarajevu će biti upriličena ceremonija dodjele nagrada i prezentacija odabranih radova.

Teme:
Historija i civilizacija Irana
Kultura, perzijski jezik i književnost
Utjecaj Islamske revolucije na samosvijest muslimana
Islamska revolucija u Iranu i rat u Bosni i Hercegovini
Islamska revolucija i razvoj