slika 2Nj.E. Samir Veladžić, ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu posjetio prostorije Naučnoistraživačkog instituta u Teheranu i tom prilikom naglasio potrebu unapređenja odnosa između Teherana i Sarajeva na kulturnom i naučnom planu.

Novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu se u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta "Ibn Sina" u Teheranu susreo i razgovarao s direktorima iranskih institucija čije su aktivnosti vezane za Balkan. Ambasador je tom prilikom izrazio zadovoljstvo prisustvom ovome susretu i zahvalio domaćinu, Institutu "Ibn Sina".
On je zahvalio na vrijendnim aktivnostima iranskih organizacija i ustanova u Bosni i Hercegovini te posebno istaknuo zapažene aktivnosti ambasade Irana u Sarajevu u vrijeme mandata ambasadora Heidarija. Veladžić je također kazao: "Unapređenje odnosa između dvije zemlje iziskuje koordinaciju između ambasada u Teheranu i Sarajevu te iranskih oragnizacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini, poput Naučnoistraživačkog instituta "Ibn Sina".
Hossein Abbasi, direktor Instituta "Ibn Sina" je izrazio dobrodošlicu nj.e. ambasadoru i ostalim gostima te gospodinu Veladžiću čestitao imenovnanje na dužnost ambasadora Bosne i Hercegovine u Iranu, uz nadu da će imajući u vidu njegov raniji boravak u Iranu i njegovo vladanje perzijskim jezikom biti dodatni impuls na tragu utvrđenja uzajamne saradnje.
Abbasi je u nastavku upoznao pristine s aktivnostima Naučnoistraživačkog instituta "Ibn Sina" u Teheranu i Sarajevu, posebno naglasivši publikovanje nekoliko važnih djela perzijske književnosti na bosanskom jeziku poput Divana Hafiza Širazija, te zatražio proširenje kultrune i naučne saradnje između dvije zemlje.
Gospdin Suleimani, direktor Internacionalnog kanala iranske televizije, gospodin Hašemi, predstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Abbas Heidar, direktor Društva iransko-bosanskog prijateljstva, te gospodin Sohani, direktor TV Sahar Balkan, iznijeli su svoje stavove i mišljenja o unapređenju naučnih i kulturnih veza i odnosa između dvije zemlje.
Na kraju ovoga susreta ambasador Veladžić je posjetio biblioteku Instituta "Ibn Sina" i upoznao se s najnovijim izdavačkim poduhvatima Instituta, te izrazio zadovoljstvo aktivnostima ovoga instituta u protekla dva desetljeća.

slika 1