IMG 9650Knjiga „Muslimansko žensko pitanje u BiH od 1908-1950.g." autora Adnana Jahića promovisana je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Ovaj historijski period je bio turbulentan, sa skokovitim promjenama koje su, između ostalog utjecale i na položaj žena.

Adnan Jahić opisuje položaj Bošnjakinja tokom aneksione krize kada je BiH pripojena Austro-Ugarskoj, za vrijeme Prvog svjetskog rata, za vrijeme Kraljevine Jugoslavije i SFRJ. Promotor Vlatka Dugački je rekla da knjiga ne prikazuje samo položaj žene, nego cijelog društva kao i način na koji su žene bile percipirane, tako da se stiče uvid u kompletnu sliku o tom četrdesetogodišnjem razdoblju. Zakon o skidanju zara i feredže 1950 g. je, kako kaže dao priliku ženi da se izbori za svoje mjesto i mogućnost izbora, što je dovelo do toga da danas ima veći utjecaj u društvu". Promotor Omer Hamzić je rekao da su u toku I Svjetskog rata mnoge porodice ostale bez muške glave i žena je bila primorana izaći iz kuće da zarađuje kako bi prehranila djecu, a autor se bavio načinom na koji je muslimanska ulema i društvo gledalo na emancipaciju žena. Knjiga obiluje bogatstvom izvora kojima autor iliustruje položaj žene muslimanke. Razlika u položaju žene prije 100 godina i danas je nemjerljiva, tvrdi autot Adnan Jahić: „Žena je bila na marginama svih društvenih tokova i s obzirom na nisku stopu prosvjećenosti nije mogla participitari ni u ekonomskom ni u društvenim ni u bilo kojim javnim sferama tog vremena. To ne znači da su stečena prava superiorna i da nema prostora za analizu sadašnjeg stanja. Zapravo knjiga ima svrhu da potakne promišljanje." Adnan Jahić je rođen 1967. g. u Tuzli, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je završio Orijentalistiku i Anglistiku, zatim postdiplomski studij Historija također u Sarajevu, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u tuzli. Osim ove, Adnan Jahić je ranije objavio knjige: „Muslimanske formacije tuzlanskog kraja u Drعgom svjetskom ratu", Hijkmet-riječ tradicionalne uleme u BiH" „Islamska zajednica u BiH za vrijeme monarhističke Jugoslavije" i „Vrijeme izazova. Bošnjaci u prvoj polovini XX stoljeća".
Promociji su prisustvovali i predstavnici Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina" u Sarajevu, dr. Zoghi Barani i pomočnik direktora za međunarondu saradnju, Nermin Hodžić. O knjizi i suradnji s Adnanom Jahićem kao i podršci Instituta „Ibn Sina" ovome naučnoistraživačkom i izdavačkom poduhvatu, u ime Bošnjačke nacionalne zajednice govorio je prof.dr. Sead Berberović, predsjednik Skupštine Bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Hrvatskoj.

IMG 9639