1U petak, 28.9.2018. godine u Sarajevu je održana jednodnevna konferencija na temu "Uloga ženskog aktivizma u populariziranju nauke". Konferenciju je finansijski pomoglo Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja.
U radu Konferencije sudjelovale su političke i aktivistice iz nevladinog sektora, zastupnice u federalnom parlamentu i kantonalnim skupštinama.

U uvodnom obraćanju, direktor Naučnoistraživačkog institute "Ibn Sina" u Sarajevu, dr. Kazem Zoghi Barani, zahvalio je sudionicama kao i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke na potpori, te podsjetio na značaj uloge ženske populacije u nacionalnom razvoju. Dr. Barani je dodao: Danas se u svijetu, napose u zemljama u razvoju veliki naglasak stavlja na pitanje razvoja ljudskih resursa kao važne dimenzije svekolikog nacionalnog razvoja. Žene danas čine polovinu svjetskog stanovništva a izvršavaju dvije trećine poslova u svijetu. Ovaj podatak govori o značaju uloge žena u društvenim procesima. Današnjim skupom pokušavamo aktualizirati pitanje nužnosti intenziviranja njihove uloge u razvoju Bosne i Hercegovine te potaknuti na iznalaženje odgovora na pitanje razvoja ljudskih resursa među ženskom populacijom i perspective njihova sudjelovanja u znanstvenom a tako i razvoju zemlje uopće.

Doc.dr. Kenela Zuko, zastupnicau Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i dugogodišnja prosvjetna radnica i politička aktivistica govorila je o svojemu bogatom iskustvu naglasivši: Naša temeljna uloga jest uloga majke i ona ne smije biti zapostavljena. No, mi imamo snage i kapaciteta da pridonesemo razvoja našega društva i države, ne samo odgajajući zdrave i savjesne korsine članove društva već i aktivnim angažmanom u svim društvenim i političkim procesima na najvišim razinama.
Dr. Selvedina Sarajlić Spahić, zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, govorila je o definiciji aktivizma i značaju ženskog aktivizma u našoj zemlji, naglasivši da je on posljednjih godina itekako prisutan u našem društvu, ali ne postoji njjegova adekvatna znanstvena valorizacija.
Pomoćnica Ministra pravosuđa u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, Jasminka Bratić, inače višegodišnja aktiviskinja u nevladinom sektoru i prosvjeti govorila je osvome bogatom iskustvu aktivizma. Gospođa Bratić podsjetila je na važnost motivacije, potcrtavajući da motive u aktivizmu ne smiju biti puke materijalne naravi, već ljubav i opći interes moraju biti ispred svega.
U nastavku su Konferencije i ostale sudionice aktivno diskutirale na naslovljenu temu. O iskustvima aktivizma žena unutar Islamske zajednice govorila je mr. Sabrija Mehmedović, koordinatorica za ženski aktivizam pri Muftijstvu sarajevskom, a Sadika Avdić predsjednica ŽEO Kevser o nužnosti bolj eumreženosti i povezanosti ženskih udruženja.
Sumirajući rezultate ovoga skupa da se zaključiti kako ženski aktivizam nipošto ne zapostavlja ulogu majke i odgajateljice budućih generacije te kako žene imaju snagu i kapacitet još snažnije pridonositi društvu i sudjelovati u svim značajnim procesima uključujući i političko odlučivcanje. Žene mogu i hože još prilježnije i prodornije utjecati na različite razine odlučivanja kako bi se poboljšao status obrazovanja i nauke u društvu. Posebno je eistaknuta potreba većeg ulaganja u nauku i naučni razvoj što je jedan od važnih parametara razvoja zemlje uopće.

2