pozivnica Sirijska lekcija

Potaknuti najnovijim događanjima u vezi s evo već sedmogodišnjom krizom i ratom u Siriji, u srijedu ćemo u okviru svoje redovne tribine upriličiti razgovor na temu „Sirijska lekcija". Dosadašnji bilans sirijskog rata više je nego uznemirujući: više stotina tisuća mrtvih, više miliona raseljenih i prognanih, više od milion ranjenih.... Šta smo naučili iz velike i skupe sirijske lekcije?


Kako je došlo do sukoba ovih razmjera? U čemu su korijeni bliskoistočnih nemira? Kako se bliskooistočne silnice prelamaju na Balkan i u Evropu? Može li rat donijeti rješenje? Jesmo li, ustvari, u jednom prijelaznom razdoblju koje vodi novom svjetskom poretku? Kakav će on biti?... Na ova i niz drugih pitanja odgovore ćemo tražiti od sudionika povog razgovora, a oni su: Hajrudin Somun i Zlatko Dizdarević, doajeni našeg novinarstva i diplomacije te višedecenijski izravni svjedoci bliskoistočnih zbivanja; te Saeid Abedpour povijesničar i istraživač. Razgovor će moderirati Nermin Hodžić.
Tribina na temu „Sirijska lekcija" održat će se u srijedu, 25.4.2018. godine s početkom u 18 sati, u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina" u Sarajevu, ul. Potok 24.

Dobro došli.