Pozivnica Lavi bosanska nacijaNaučnoistraživački institut „Ibn Sina" u Sarajevu u okviru svoga projekta Tribina „Ibn Sina" ovoga mjeseca organizira tribinu na temu Bosanska nacija, etnička pluralnost i opći interes države.


U posljednjih dvadesetak godina jedna od dominantnih tema u bosnaksohercegovačkoj političkoj i javnosti uopće jeste svakako pitanje funkcionalnosti etničkog koncepta uređenja države i društva, odnosno prijepori i nesporazumi koji se s tim u vezi nameću. Od neujednačenih govorenja o narodi naciji, etničkom i nacionlanom, do sramežljivog progovaranja o bosanskoj naciji i različitih interpretacija toga pojma; od tzv. vitalnog nacionalnog (ovdje, etničkog) interesa do općeg interesa države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana....Ovo su samo neki od razloga za aktualiziranje ove teme u ovom povijesnom času.
Uvodničar ove mjesečne tribine je prof.dr. Senadin Lavić, redovni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.
Tribina će se održati u srijedu, 18.10.2017. godine s početkom u 18:00 sati u amfiteatru Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina" u Sarajevu, ul. Potok 24.
Ulaz je slobodan. Dobro nam došli.