1U srijedu, 23.03.2016. godine u amfiteatru Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu održana je svečanost na kojoj je dodijeljena Godišnja naučna nagrada „Ibn Sina“. Prvi laureat ovog novoustanovljenog naučnog priznanja je mr. Rusmir Šadić iz Tuzle, doktorant filozofije na Sveučilištu u Zagrebu. Komisija za dodjelu ovogodišnje nagrade najboljim je ocjenila njegov rad na temu „Razvoj metafizike unutar islamskog filozofskog mišljenja“.

Na početku svečanosti, prisutnima se u svojstvu moderatora obratio Nermin Hodžić, izrazivši zadovoljstvo što je višegodišnja ideja o ustanovljenju ove nagrade konačno doživjela svoju realizaciju. Hodžić je objasnio da su potpora mladim naučnicima i istraživačima, poromoviranje mišljenja i napose filozofije, osnovni motivi za uspostavljanje ove nagrade koja se ove godine dodjeljuje prema konkursu kojim je definirano da se ovoga puta primaju radovi iz oblasti islamske filozofije, komparativnih filozofskih studija i radovi koji tretiraju odnos nauke i etike.
Akademik prof.dr. Rešid Hafizović, predsjednik Komisije za dopdjelu nagrade „Ibn Sina“, u svome je kratkom izlaganju izrazio zadovoljstvo ustanovljenjem ove nagrade te dodao: Ovo je prva godina, i nadamo se da je ovo samo kamen-temeljac nečega što će i u narednim godinama predstavljati laskavo priznanje za bavljenje naukom i filozofijom. Profesor Hafizović je upoznao prisutne s činjenicom da je na ovogodišnji konkurs prispjelo više od dvadeset radova, a među njima je tek njih nekolicina zadovoljavala osnovne kriterije tematski uokvirenog konkursa. Od četiri rada koji su zadovoljavali parametre konkursa, rad mr. Rusmira Šadića bio je i svojom sadržinom i formom jedan akademski rad koji pledira za gradus doktora filozofskih znanosti. Akademik Hafizović istaknuo je značaj same teme, ali i činjenice da će ona biti branjena na Sveučilištu u Zagrebu te je to pionirski poduhvat proučavanja islamske filozofske misli na tom Sveučilištu. Profesor Hafizović zahvalio je Institutu „Ibn Sina“ na ustanovljenju ove nagrade kao jednom od prinosa ovoga Instituta obogaćenju ovdašnje intelektualne scene. Profesor Hafizović potcrtao je važnost Mulla Sadra Širazija kao utemeljitelja jednog osobenog filozofskog sustava, naravno naslonjenog na djela njegovih prethodnika, posebno Ibn Sinaa, Suhravardija i Ibn Arebija.
U svome je izlaganju profesor Hafizović naglasio i živost i vitalnost filozofskoga mišljenja u današnjem Iranu.
Dr. Rouhollah Ghaderi Kangavari, direktor Naučnostraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu, pozdravio je prisutne, izrazo im dobrodošlicu i zahvalio članovima komisije, te čestitao ovogodišnjem laureatu Rusmiru Šadiću, podsjetivši da se radi o jednom mladom naučnom istraživaču koji je u svome radu ponudio veoma sadržajnu i lijepo uobličenu i zaokruženu skicu za pregleda razvoja metafizike unutar muslimanskog filozofskog mišljenja, s posebnim naglaskom na doprinose velikana islamske filozofije, Kindija, Farabija, Ibn Sinaa, Ibn Rušda i Mulla Sadra Širazija.
U drugom dijelu svečanosti, direktor Instituta, dr. Ghaderi Kangavari i akademik Rešid Hafizović uručili su mr. Šadiću plaketu i novčanu nagradu, a onda se prisutnima predstavio i dobitnik ovogodišnje nagrade mr. Rusmir Šadić.
Mr. Rusmir Šadć je zahavlio na ukazanom povjerenju i kazao da ova nagrada za njega predstavlja veliku obavezu. Šadić je potom predstavio i svoj rad na temu „Razvoj metafizike unutar islamskog filozofskog mišljenja“: Razvoj metafizike kod muslimana možemo pratiti unutar teologije, tesavvufa, te unutar islamske filozofije. U ovom radu bavio sam se skoro isključivo razvojem metafizike u islamskoj filozofiji, polazeći od Kindija i njegova velikog doprinosa upoznavanju muslimana s grčkom filozofskom tradicijom i ustanovljenju muslimanskoga filozofskog pojmovlja. Na drugom mjestu hronološki, ali po važnosti svoga filozofskog opusa, po Šadiću, značajniji jeste Farabi koji je dosta ozbiljnije i temeljitije artikulirao ideje koje nalazimo i kod Kindija ali ih i doradio i dodao im nove, zavrjeđujući i naslov utemeljitelja muslimanskog neoplatonizma. Nakon Farabija, prekretnicu u razvoju metafizike unutar islamskog filozofskog mišljenja predstavlja Ibn Sina koji u metafiziku uvodi pojmove nužnog i mogućeg. Na koncu, Mulla Sadra Širazi uspio je zaokružiti jedan navlastiti intelektualni sustav – hikma muta'aliyya koja jeste vrhunac muslimanske filozofije i na kojoj će se napajati čitava plejada budućih autora do dana današnjeg. Posebice u Iranu gdje i danas svjedočimo živoj filozofskoj tradiciji.

234567891011