1U subotu, 14. Oktobra 2017. u Brčkom je održana promocija Divana Hafiza Širazija. Promocija je plod saradnje Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina", Centra za iranističke studije i kulturnog društva „Preporod" iz Brčkog. Promotori su bili doktor perzijskog jezika i književnosti Elvir Musić, i pomoćnik direktora za međunarodnu saradnju Instituta g-din Nermin Hodžić. Osim dva spomenuta promotora zavidne naučno-kulturne reputacije u delegaciji su bili direktor Instituta, dr. Kaderi Kangavari, te prof. dr. Namir Karahalilović, predsjednik Centra za iranističke studije.

Prisutnima se na početku obratio g-din nermin Hodžić koji se zahvalio organizatorima promocije te izrazio zadovoljstvo održavanjem ovog kulturnog programa u Brčkom. On je potom je prisutne kratko upoznao sa aktivnostima Instituta „Ibn Sina" ističući da prijevod Divana Hafiza Širazija na bosanski jezik u izdanju Instituta predstavlja jedan od najznačajnijih izdavačkih poduhvata Instituta. G-din Hodžić je, također, podsjetio da je prijevod Divana iz pera rahmetli profesora Bećira Džake koji predstavlja jedan od stubova bosanskohercegovačke iranistike, nastao na tragu prijedlog ajetollaha Ali Hameneia, vrhovnog vjerskog lidera Irana, a ondašnjeg predsjednika Islamske republike.
Svoje izlaganje dr. Musić je započeo pitanjem zašto je Hafizov Divan podjednako aktualan za današnje generacije? On je ukazao kako je čovjeku dat slobodan izbor te da je čovjek umjesto slobode odabrao okove i lance. Dr. Musić smatra da Hafiz elaborira uptavo ovu problematiku te nastoji osvijestiti čovjeka i pokazati mu da je on najpotpunije stvorenje na ovome svijetu. u nastavku je dr. Musić govorio kako Hafiz pjeva o svetoj ljubavi koja oplemenjuje ljudska srca i koja čovjeka oslobađa okova i stega. Na kraju je dr. Musić pročitao jedan od Hafizovih gazela na izvorniku i u prijevodu i objasnio neke od profinjenih suptilnosti Hafizova poetskog izražaja na način prijemčiv prisutnima.
Ovo je naišlo na veoma lijep prijem kod prisutnih te je promocija nastavljena u srdačnoj razmjeni mišljenja prisutnih i promotorâ.

23456