1

U subotu, 21.10.2017. u salonu hotela Terme održana je tribina pod naslovom "Evropski muslimani između islamofobije i ekstremizma". Tribinu su zajednički organizirali Asocijacija Fatma i Naučnoistraživački institut "Ibn Sina" Sarajevo. Tribini je prisustvovalo oko 400 aktivistica stranke SDA kao i drugih organizacija i institucija kojima se na početku obratila predsjednica asocijacije Fatma i članica kluba parlamentarki PF BiH dr. Kenela Zuko te izrazila zahvalnost na odzivu kantonalnih stranačkih aktivistica. Dr. Zuko se, također, zahvalila Institutu "Ibn Sina" na podršci u organizaciji tribine, te se potom osvrnula na temu te kazala:

 

"Islamofobija i ekstremizam su dvije oštrice jednih makaza koje predstavljaju veliki izazov za muslimane, općenito, a napose u BiH koji žive u specifičnim uvjetima. Bošnjaci se nalaze između čekića i nakovnja. Čekić je upravo islamofobija koja nam se natura a nakovanj je terorizam i ekstremizam. A mi trebamo nastojati da se u svim uvjetima držimo umjerenosti i da ne dopustimo da pošasti islamofobije i ekstremizma nanesu štetu našim ciljevima." Dr. Zuko se u nastavku osvrnula na očuvanje porodice stavljajući akcenat na tradicionalni odgoj, kao i na potrebu istrajavanja na etičkim i vjerskim principima distancirajući se od svakog oblika ekstremizma i pretjerivanja.
U nastavku se prisutnima obratio Asim Sarajlić, potpredsjednik stranke SDA koji je u kratkom izlaganju ocijenio iznimno vrijednim rad asocijacije Fatma te kazao da je razlika između žena-aktivistica u SDA i ostalih članica u tome što one djeluju sa iskrenim nijjetom bez želje za ikakvom samopromidžbom ili položajem te da je to razlog njihovog uspješnog djelovanja.
G-din Bakir Izetbegović, član predsjedništva BiH u svom je izlaganju, između ostalog kazao da su elementi islamske kulture neodvojivi segment elemenata koji grade evropsku kulturu i civilizaciju. "Zar neko može znanstvene rezultate muslimanskih mislilaca odvojiti od zapadne znanosti i civilizacije", kazao je Izetbegović. "Dovoljno je samo spomenuti Ibn Sinaa, Razija, Birunija ... U ovom kontekstu ekstremni muslimani kakav je DAIŠ igraju neprijateljsku ulogu prema islamu. DAIŠ ima za cilj jedino konfrontirati muslimane s ostatkom svijeta i oni to i rade potpomognuti propagandom koja je, zapravo, antiislamska i antimuslimanska. Uprkos tome oni predstavljaju manjinu u islamskome svijetu a mi kao većina trebamo dati kategoričan i jasan odgovor na prijetnje i pretenzije neprijatelja", istakao je Bakir Izetbegović.
U nastavku je kazao da oko 30 miliona muslimana u Evropi nije zanemarljiv broj te da muslimani trebaju nastojati riješiti svoje unutrašnje probleme i biti jedinstveni jer će nas samo tako poštovati i drugi. "Mi moramo pronaći formulu za suživot sa kršćanima i ostalim evropskim narodima jer Evropa nije samo kršćanska. Vratite li se u evropsku povijest i kulturu i proanalizirate li je zapazit će te da bez muslimana i njihova prisustva na ovom kontinentu ne bi postojalo ono što se danas naziva evropska kultura. Ono što danas Evropljani smatraju svojim identitetom, infrastruktura toga je, zapravo, povezana s muslimanskom kulturom i identitetom. Matematika, astronomija, ekologija, filozofija, muzika samo su neke kategorije koje su Muslimani podarili Evropi. Muslimani nisu novopridošlice u Evropu nego su vlasnici evropske kulture. Islamofobija je samo jedan segment ksenofobije koja promovira bezrazložnu mržnju I fanatizam. Zbog ovakvog pogrešnog i radikaliziranog mišljenja čak ni Isus ne bi danas mogao doći u Evropu jer bi svojom vanjštinom podsjećao na nekoga ko dolazi iz arapskog svijeta, niti bi Mariji dopustili da se školuje na Sorboni zbog hidžaba kojeg bi nosila", istakao je g-din Izetbegović.
Na kraju se prisutnima obratila prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić koja je između ostalog kazala: "Bošnjaci su evropski narod koji nisu došli odnekuda i koji sudjeluju u evropskoj kulturi i civilizaciji. Povijest Bošnjaka od srednjeg vijeka do sada pokazuje kako ovi muslimani nikada nisu prihvatali ekstremizam i da u njihovom duhu ni kulturi nikada nije bilo mjesta za ekstremne pristupe. Mi trebamo očuvati naš tradicionalni vjerski identitet a u tome žene imaju ogromnu odgovornost. Na prvom mjestu moramo biti majke, a onda profesorice i političarke."

 

23456789